لوگو بیمارستان ایرانشهر

AR

ENG

معنی see culture در آزمایش ادرار

معنی see culture در آزمایش ادرار

Table of Contents

در این مقاله، معنی see culture در آزمایش ادرار را مورد بررسی قرار می دهیم.

آزمایش کشت ادرار یکی از آزمایش های پرکاربرد برای تشخیص عفونت ادراری و عوارض ناشی از آن می باشد. پزشک با ملاحظه علائم بیماری و مشکوک شدن به وجود عفونت، درخواست آزمایش کشت ادرار می دهد. البته آزمایش کشت ادرار با اهداف پزشکی دیگری نیز انجام می گیرد.

colony count در آزمایش ادرار چیست ؟ لطفا برای دریافت پاسخ روی سوال کلیک نمایید.

ویدئو معنی see culture در آزمایش ادرار

در ادامه در مورد آزمایش کشت ادرار و معنی see culture در آزمایش ادرار بیشتر صحبت خواهیم کرد. لطفا از پست معنی moderate در آزمایش ادرار دیدن کنید.

اینفوگرافیک معنی see culture در آزمایش ادرار

اینفوگرافیک معنی see culture در آزمایش ادرار
اینفوگرافیک معنی see culture در آزمایش ادرار

در این راستا می توانید با متخصصان بیمارستان ایرانشهر در ارتباط باشید. بیمارستان ایرانشهر، از جمله مراکز درمانی معتبر در ایران می باشد که در آن کشت ادرار و دیگر آزمایش ها، با پیشرفته ترین دستگاه ها انجام می گیرد.

bacteria در آزمایش ادرار چیست ؟ لطفا برای دریافت جواب و پاسخ روی سوال کلیک و مقاله را مطالعه کنید.

معنی see culture در آزمایش ادرار چیست؟

این آزمایش برای تشخیص عفونت های ادراری مورد استفاده قرار می گیرد. در آزمایش کشت ادرار می توان انواع عفونت های ادراری را تشخیص داده می شود.

در گزارش کشت موارد زیر مشاهده می شود:

  1. نام باکتری
  2. مقدار عفونت
  3. معرفی داروهای موثری که برای درمان آن عفونت بکار میرود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر روی بخش معنی see culture در آزمایش ادرار کلیک نمایید. 

لطفا جهت ارتباط با بیمارستان ایرانشهر، از طریق شماره تماس 71960-021 در ارتباط باشید.

عناوین مقاله:

اهداف انجام کشت ادرار چیست؟

چه زمانی کشت ادرار انجام می گیرد؟

نحوه جمع آوری ادرار در تست کشت ادرار

تفاوت کشت ادرار با آزمایش ادرار چیست؟

نحوه بررسی باکتری ها در کشت ادرار

نحوه صحیح نمونه برداری ادرار

دستورالعمل تست کشت ادرار

تفسیر آزمایش کشت ادرار

تفسیر آزمایش کشت ادرار در نوزادان

عفونت دستگاه ادراری (UTI) چیست؟

علائم عفونت دستگاه ادراری

انواع عفونت دستگاه ادراری

عوارض عفونت دستگاه ادراری چیست؟

روش های تشخیص عفونت دستگاه ادراری

روش های درمان عفونت دستگاه ادراری

پیشگیری از عفونت دستگاه ادراری

چه زمانی برای درمان عفونت ادراری باید به پزشک مراجعه کنیم؟

سخن پایانی

 

اهداف انجام کشت ادرار چیست؟

اهداف انجام کشت ادرار چیست؟
اهداف انجام کشت ادرار چیست؟

آزمایش کشت ادرار با هدف تشخیص عفونت مجاری ادرار (UTI) انجام می گیرد. در این نوع آزمایش، نوع باکتری ها نیز با هدف درمان بهتر شناسایی می شوند.

در صورتی که عفونت در دستگاه ادراری به موقع شناسایی و درمان نگردد، عواقب جبران ناپذیری را در پی دارد که در بخش های بعدی به آن ها اشاره خواهیم داشت.

آزمایش کشت ادرار علاوه بر تشخیص عفونت دستگاه ادرار، برای شناسایی بیماری های مثانه، کلیه و پروستات نیز کاربرد دارد که تمام قارچ ها و باکتری ها را در این بخش ها شناسایی می کند. کشت ادرار برای زنان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

حدود 2 الی 10 درصد از زنان باردار به عفونت دستگاه ادراری بدون علامت دچار می شوند که این عفونت طی غربالگری باکتریوری تشخیص داده می شود.

در مواردی که نتایج کشت ادرار مثبت شود، پزشک درخواست آزمایش آنتی بیوتیکی یا آنتی بیوگرام می دهد

در مواردی که نتایج کشت ادرار مثبت شود، پزشک درخواست آزمایش آنتی بیوتیکی یا آنتی بیوگرام می دهد. طی این آزمایش به صورت دقیق روی باکتری های موجود در ادرار آزمایش می شود تا مشخص شود که کدام آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری ها موثر است.

بسیاری از افرادی که در مورد معنی see culture در آزمایش ادرار سوال می کنند، باید بدانند که see culture در آزمایش ادرار منظور همان تست کشت ادرار می باشد.

در نتیجه معنی see culture در آزمایش ادرار همان تست کشت ادرار می باشد که متخصصین بیمارستان ایرانشهر، برای بررسی بیشتر باکتری ها در ادرار آن را درخواست کرده اند.

پیشنهاد می کنیم از پست معنی few در آزمایش ادرار دیدن کنید.

چه زمانی کشت ادرار انجام می گیرد؟

چه زمانی کشت ادرار انجام می گیرد؟
چه زمانی کشت ادرار انجام می گیرد؟

آزمایش کشت ادرار را پزشک زمانی درخواست می دهد که نشانه های عفونت دستگاه ادراری در بیمار مشاهده گردد. علاوه بر این اگر نتایج آزمایش آنالیز ادرار نشان از وجود باکتری در بدن داشته باشد، پزشک برای بررسی دقیق تر اوضاع، درخواست آزمایش کشت ادرار می دهد.

وجود باکتری در آزمایش آنالیز ادرار را با شاخصه Bacteria نمایش می دهند. در صورتی که این مقدار بیشتر از Few باشد، انجام کشت ادرار ضروری خواهد بود.

در صورتی که عفونت دستگاه ادراری شدید باشد به طوری که به کلیه آسیب برساند، پزشک برای انتخاب بهترین روش درمان از کشت ادرار استفاده می کند.

کشت ادرار همچنین قبل از تولد نوزاد یا در مرحله غربالگری اولیه برای زنان باردار انجام می گیرد. حتی اگر زنان باردار هیچ یک از علائم عفونت ادراری را ندارند، باید تست کشت ادرار انجام دهند. زیرا عفونت در مراحل اولیه علائمی ندارد.

در مردانی که مشکوک به داشتن عفونت دستگاه ادراری، کلیه و پروستات هستند نیز آزمایش کشت ادرار انجام می گیرد تا جلوی پیشرفت بیماری و آسیب به سایر بخش ها گرفته شود.

نحوه جمع آوری ادرار در تست کشت ادرار

نحوه جمع آوری ادرار در تست کشت ادرار
نحوه جمع آوری ادرار در تست کشت ادرار

یکی از موضوعات مهم در خصوص تست کشت ادرار، نحوه جمع آوری آن می باشد. متخصصین آزمایشگاه بیمارستان ایرانشهر، معمولا برای جمع آوری ادرار، 4 روش را مورد نظر قرار می دهند که بنا به شرایط بیمار، از یکی از روش های زیر استفاده می گردد:

جمع آوری در ظرف مخصوص

پر کاربردترین روش جمع آوری ادرار، استفاده از ظرف مخصوص می باشد. همه ی شما در عمر خود حداقل یک بار آزمایش ادرار انجام داده اید. پس با این روش آشنا هستید.

مسئول آزمایشگاه یک ظرف مخصوص به شما می دهد تا ادرار خود را در آن جمع آوری کنید و ظرف را در مکان مخصوص قرار دهید. نکته مهم در خصوص این نوع جمع آوری ادرار، توجه به تمیزی محیط اطراف می باشد.

در صورتی که دست ها یا ناحیه تناسلی آلوده باشند، روی نتایج آزمایش، تاثیر زیادی دارند. در بخش های بعدی در مورد جمع آوری صحیح ادرار در ظرف مخصوص صحبت خواهیم کرد.

کیسه جمع آوری ادرار

در این روش از یک کیسه مخصوص که سر آن حاوی چسب است، استفاده می شود. کیسه به ناحیه تناسلی متصل می شود تا نمونه در کیسه جمع آوری گردد. این روش برای کودکان یا زنان باردار برای راحتی کار مورد استفاده قرار می گیرد.

کاتتر

یکی دیگر از روش های جمع آوری ادرار، استفاده از کاتتر مخصوص می باشد. استفاده از کاتتر برای بیمارانی که توان دفع ادرار را ندارند، استفاده می شود.

جمع آوری ادرار با کاتتر توسط مسئولان آزمایشگاه بیمارستان ایرانشهر انجام می گیرد. کاتتر یک لوله پلاستیکی نازک است که از طریق پیشاب راه، وارد مثانه می گردد. سپس مقدار کافی نمونه برای انجام آزمایش جمع آوری می شود.

پیشنهاد می کنیم از پست بیمارستان خصوصی کلیه و مجاری ادرار دیدن کنید.

جمع آوری ادرار با تزریق

در این روش، پزشک برای جمع آوری نمونه ادرار و بررسی آن در آزمایشگاه از یک سوزن استفاده می کند. تزریق از ناحیه بالای اندام تناسلی انجام می گیرد. این روش روشی نادر است و زمانی کاربرد دارد که روش های دیگر جمع آوری با شکست مواجه شده باشد.

تفاوت کشت ادرار با آزمایش ادرار چیست؟

تفاوت کشت ادرار با آزمایش ادرار چیست؟
تفاوت کشت ادرار با آزمایش ادرار چیست؟

در صورتی که شما معنی see culture در آزمایش ادرار را درک کنید، به راحتی می توانید به تفاوت میان کشت ادرار و آزمایش ادرار پی ببرید.

همان طور که تا این بخش متوجه شدید، کشت ادرار با هدف شناسایی و ارزیابی باکتری ها و مخمرهای داخل ادرار انجام می شود. یعنی پزشک در آزمایش آنالیز ادرار، متوجه حضور مقدار زیادی باکتری در ادرار شده است.

بعد از آن با انجام کشت ادرار، نوع باکتری و میزان دقیق آن را بررسی می کند تا بتواند بهترین روش درمان و بهترین داروها را انتخاب کند.

در آزمایش ادرار علاوه بر باکتری، شاخص های دیگری نظیر شاخص های زیر بررسی می شود:

  • رنگ ادرار (color)
  • وزن مخصوص (specific gravity)
  • شفافیت (appearance)
  • اسیدیته (PH)
  • بیلی روبین (Bilirubin)
  • اوروبیلینوژن (Urobilinogen)
  • پروتئین (Protein)
  • گلوکز (Glucose)
  • کتون (Ketone)
  • گلبول سفید و قرمز
  • نیتریت (Nitrite)
  • سلول های اپیتلیال (Epithelial cells)
  • کست ادراری (Cast)
  • کریستال (Crystal)

نحوه بررسی باکتری ها در کشت ادرار

نحوه بررسی باکتری ها در کشت ادرار
نحوه بررسی باکتری ها در کشت ادرار

در آزمایشگاه بیمارستان ایرانشهر، کارشناس چند قطره از ادرار را روی یک یا چند صفحه محیط کشت قرار می دهد و در دمای بدن، انکوبه می کند.

باکتری های موجود در ادرار بعد از 24 تا 48 ساعت رشد می کنند. کلنی هایی که رشد کرده اند، از نظر اندازه، شکل و رنگ مورد بررسی دقیق قرار می گیرند.

علاوه بر این، تعداد باکتری ها مشخص می شود. نتیجه آزمایش، نوع باکتری و تعداد آن را مشخص می کند. باکتری هایی که شناسایی شده اند، همگی در ایجاد عفونت دستگاه ادراری نقش دارند.

باکتری ها در ادرار می توانند چند نوع باشند اما گاهی نیز تنها یک نوع باکتری در ادرار یافت می شود

یعنی هیچ باکتری در ادرار وجود ندارد که سبب عفونت دستگاه ادراری و آسیب به کلیه نشود. باکتری ها در ادرار می توانند چند نوع باشند اما گاهی نیز تنها یک نوع باکتری در ادرار یافت می شود. این باکتری ها از طریق پوست، واژینال یا مدفوع وارد مثانه می شوند و در آنجا تکثیر می یابند.

در آزمایشگاه روی کلنی ها آزمایشات دیگری نظیر رنگ آمیزی گرمی برای شناسایی عوامل دیگر مانند مخمرها انجام می شود. در نهایت آزمایش حساسیت به منظور تعیین نوع آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری ها انجام خواهد گرفت.

در صورتی که بعد از 24 یا 48 ساعت از انکوبه کردن گذشته باشد و باکتری ها رشد نداشته یا رشد بسیار کمی داشته باشند، نتیجه کشت ادرار منفی اعلام می شود.

نحوه صحیح نمونه برداری ادرار

در بخش قبلی در مورد روش های مختلف نمونه گیری ادرار صحبت کردیم. رایج ترین نوع جمع آوری ادرار، روش جمع آوری در ظرف مخصوص توسط خود بیمار می باشد. در تمامی روش ها، توجه به استریل بودن محیط اطراف اهمیت زیادی دارد.

آلوده بودن دست، ظرف نمونه گیری و ناحیه تناسلی سبب اشتباه شدن نتایج آزمایش می شود. بنابراین مهم است که به استریل شدن محیط اطراف توجه داشته باشید.

متخصصان بیمارستان ایرانشهر عقیده دارند که برای نمونه برداری، طبق مراحل زیر عمل کنید:

در زمان نمونه برداری باید ابتدا دست های خود را تمیز بشویید. برای این کار زمان ورود به توالت، دست های خود را با صابون یا مایع دستشویی به مدت 20 ثانیه شسته و خشک کنید.

در مرحله بعد باید به رفع آلودگی در ناحیه تناسلی دقت کنید. احتمال آلودگی ادراری با باکتری و سلول های پوست اطراف در زمان جمع آوری ادرار وجود دارد.

آلودگی از طریق دستگاه تناسلی در زنان بیشتر است

آلودگی از طریق دستگاه تناسلی در زنان بیشتر است. زنان باید لابیای واژن را باز کنند و با استفاده از دستمال مرطوب که آزمایشگاه به آن ها ارائه می دهد، آن را از جلو به عقب تمیز نمایند. مردان نیز باید نوک آلت تناسلی خود را با دستمال مرطوب مخصوص، استریل نمایند.

در مرحله بعد، شروع به ادرار کردن نمایید. باید ادرار ابتدایی از مثانه تخلیه شود. از ادرار میانی شروع به جمع آوری نمونه در ظرف مخصوص نمایید.

زمانی که به میزان کافی ادرار در ظرف جمع شد، ظرف را کنار زده و بقیه ادرار خود را به بیرون تخلیه کنید.

مواضب باشید که ظرف استریل شده به هیچ وجه با پوست برخورد نکند. در صورتی که احساس کردید ادرار زیادی در ظرف جمع شده است، به هیچ وجه ادرار را از ظرف خالی نکنید و به همان شکل در محل مخصوص قرار دهید.

در مورد بقیه روش های جمع آوری ادرار، مسئول آزمایشگاه بیمارستان ایرانشهر، خود این کار را انجام می دهد.

دستورالعمل تست کشت ادرار

دستورالعمل تست کشت ادرار
دستورالعمل تست کشت ادرار

برای انجام تست کشت ادرار و جمع آوری نمونه باید به مواردی توجه داشته باشید. لازم نیست که شما ناشتا برای جمع آوری نمونه به مرکز مراجعه کنید.

تنها نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید، مصرف 2 لیوان آب نیم ساعت قبل از جمع آوری ادرار می باشد تا به میزان کافی، ادرار برای نمونه برداری داشته باشید. علاوه بر این ممکن است پزشک توصیه کند که حداقل 1 ساعت قبل از نمونه برداری ادرار نکنید.

علاوه بر این ممکن است از شما درخواست شود که اولین ادرار صبحگاهی خود را جمع آوری کرده و به مرکز ارائه دهید. یکی دیگر از نکات مهم در زمان نمونه برداری، جمع آوری ادرار میانی می باشد.

شما باید هر گونه دارویی که مصرف می کنید را به پزشک اطلاع دهید. زیرا ممکن است داروی مصرفی شما روی نتایج آزمایش تاثیر داشته باشد. در این صورت پزشک، دستور قطع مصرف دارو را از چند روز قبل از نمونه برداری می دهد.

تفسیر آزمایش کشت ادرار

تفسیر آزمایش کشت ادرار
تفسیر آزمایش کشت ادرار

با بررسی و درک معنی see culture در آزمایش ادرار، بهتر می توانیم نتایج آزمایش ادرار را تفسیر کنیم. به صورت کلی نتایج کشت ادرار به دو صورت منفی و مثبت ارائه می گردد.

در جزئیات نتایج آزمایش نیز نوع باکتری ها بیان می شود تا پزشک بتواند آنتی بیوتیک متناسب را تجویز نماید. تفسیر کشت ادرار معمولا با در نظر گرفتن چگونگی جمع آوری ادرار و علائم بیمار صورت می گیرد.

در صورتی که احتمال داده شود که نمونه ادرار با باکتری های فلور پوست آلوده شده باشد، تفسیر با دقت بیشتری انجام می گیرد. تفسیر آزمایش کشت ادرار به دو صورت زیر می باشد:

کشت ادرار مثبت

در صورتی که یک یا چند نوع باکتری در محیط کشت در تعداد کلنی های بالا رشد کنند، نتیجه آزمایش مثبت اعلام خواهد شد.

اگر باکتری در ادرار موجود باشد، آستانه آن 5+ تعریف خواهد شد که تقریبا معادل با 100 هزار واحد (CFU) تشکیل دهنده کلونی های باکتری است.

در شرایطی که نمونه در محیط استریل شده جمع آوری شده باشد، کشت های با بیش از 100 هزار واحد در میلی لیتر از یک نوع باکتری، عفونت را نشان می دهند.

اما گاهی با وجود عفونت نیز تعداد زیادی باکتری وجود ندارد. یعنی در شرایطی که باکتری ها بین 1000 تا 100000 واحد در میلی لیتر نیز باشند، احتمال عفونت وجود دارد.

در روش های دیگر نمونه برداری، احتمال آلودگی و ورود میکروب محیط خارجی مانند کاتتر و تزریق کمتر است

در روش های دیگر نمونه برداری، احتمال آلودگی و ورود میکروب محیط خارجی مانند کاتتر و تزریق کمتر است. به همین دلیل نتایج آزمایش دقیق تر خواهد بود.

برای ایجاد عفونت دستگاه ادراری، باکتری های مختلفی دخیل هستند اما عفونت دستگاه ادراری معمولا ناشی از وجود باکتری اشرشیا کولی در مثانه می باشد.

این نوع باکتری بیشتر در مدفوع یافت می شود. از دیگر باکتری های موثر بر ایجاد عفونت دستگاه ادراری می توان به انتروکوک، استافیلاکوک، کلبسیلا و پروتئوس اشاره کرد. علاوه بر این قارچی به نام کاندیدا آلبیکنس نیز در ایجاد این عفونت موثر می باشد.

نتایج آزمایش آنالیز ادرار می تواند به نتایج کشت ادرار کمک کند. به این گونه که مواردی مانند وجود گلبول های سفید و نیتریت در آزمایش آنالیز ادرار به پزشک برای بررسی دقیق تر باکتری و عفونت کمک خواهند کرد.

کشت ادرار منفی

زمانی که طی 24 الی 48 ساعت بعد از جمع آوری نمونه در محیط کشت گذشته باشد و کلونی های باکتری رشدی نداشته باشند، نتیجه آزمایش کشت ادرار منفی تلقی می شود.

حتی در مواردی که تفسیر آزمایش کشت ادرار منفی باشد، ممکن است علائم بیماری ادامه داشته باشند. در این شرایط، کشت ادرار در نمونه دیگر ادرار تکرار می شود.

در این مرحله وجود باکتری ها در تعداد کلونی های کمتر به دقت بررسی می گردد تا علت وجود علائم مشخص گردد.

آلودگی

در صورتی که نتایج کشت ادرار نشان از وجود و رشد چندین نوع باکتری بدهد، این وضعیت احتمالا به دلیل آلودگی می باشد.

در صورتی که در ادرار لاکتوباسیلوس یا دیگر باکتری های غیر بیماری زای واژینالی در زنان مشاهده شود، احتمال آلودگی وجود دارد. در این شرایط نتایج تفسیر منفی اعلام می شود.

اما اگر علائم ادامه داشته باشند، آزمایش کشت ادرار تکرار خواهد شد. با توجه به مواردی که بیان شد، متوجه می شویم که معنی see culture در آزمایش ادرار چه میزان اهمیت داشته و دقیق بودن نتایج حاصل از کشت ادرار برای شروع درمان چه میزان مهم است.

بررسی دقیق بودن نتایج کشت ادرار

متخصصین بیمارستان ایرانشهر، در هر دو حالت مثبت یا منفی شدن نتایج کشت ادرار، آن را با آنالیز ادرار مقایسه می کنند.

پزشک با بررسی میزان گلبول سفید در ادرار می تواند در مورد دقیق بودن نتایج کشت ادرار اطمینان یابد. زیرا اگر در ادرار باکتری وجود داشته باشد، سیستم ایمنی بدن برای مقابله با آن مقدار زیادی گلبول سفید در ادرار ترشح می کند.

اگر در آزمایش آنالیز ادرار گلبول سفید دیده شود اما در کشت ادرار عدم وجود باکتری گزارش گردد، پزشک احتمال می دهد که بیمار قبل از نمونه برداری، آنتی بیوتیک مصرف کرده است. این احتمال نیز وجود دارد که گلبول سفید در آزمایش آنالیز ادرار به دلیل اشتباه کارشناس بوده باشد.

با ادامه مقاله معنی see culture در آزمایش ادرار، همراه ما باشید.

تفسیر آزمایش کشت ادرار در نوزادان

در نوزادان و کودکان با سنین کمتر، تشخیص و درمان بیماری ها بسیار دشوار می باشد. در بسیاری از نوزادان، عفونت دستگاه ادراری مشاهده می شود.

تشخیص دقیق این بیماری برای نوزادان و جلوگیری از عوارض آن بسیار مهم است. در صورتی که بیماری به موقع تشخیص و درمان نگردد، عواقبی را در بر دارد. به طوری که شاهد آسیب دیدگی کلیه و مجاری ادرار در آن ها می شویم.

عفونت فوقانی دستگاه ادراری در نوزادان مبتلا به عفونت دستگاه ادراری سبب ایجاد زخم بافت پارانشیم کلیه و بیماری های مزمن کلیوی خواهد شد.

آسیب های کلیوی در این نوزادان بیمار سبب افزایش فشار خون می گردد که عواقب آن تا سال ها بعد و در بزرگسالی ادامه خواهد داشت. از این رو ارزیابی نوزادان بیمار برای جلوگیری از عوارض خطرناک بسیار مهم می باشد.

از این رو برای تمام نوزادان، آزمایش خون و آزمایش آنالیز ادرار انجام می شود. با توجه به این که نمونه این بیماران از طریق کیسه ادرار جمع آوری می شود، احتمال آلودگی ادرار صفر خواهد بود.

درخواست آزمایش کشت ادرار برای بررسی بیشتر

در صورت مشکوک بودن نتایج آنالیز ادرار به وجود باکتری، پزشک برای بررسی بیشتر، آزمایش کشت ادرار درخواست می دهد. در آزمایش کشت ادرار نوزادان نیز نوع و تعداد باکتری ها مشخص می شود.

در تفسیر آزمایش ممکن است یک یا چند نوع باکتری شناسایی گردد که در این صورت درمان باید به گونه ای باشد که تمام این باکتری ها را از بین ببرد.

طبق آمار منتشر شده، علائم عفونت ادرار در نوزادان همراه با تب می باشد. علاوه بر این اعلام شده است که عفونت دستگاه ادراری در میان نوزادان پسر بیشتر می باشد که با افزایش سن، این آمار برعکس خواهد بود.

عفونت دستگاه ادراری در نوزادان ترم (تولد بعد از 37 هفتگی) در 2 الی 3 هفته ابتدایی بعد از تولد اتفاق می افتد. ممکن است حتی با وجود عفونت ادراری، نتایج کشت ادرار تا 6 روز اول بعد از تولد منفی شود. در این صورت نباید قضاوت در مورد عفونت ادراری را محدود به روزهای اول زندگی کنیم.

علائم انواع بیماری ها در نوزادان مشابه یکدیگر می باشد. لذا در صورتی که نوزاد تب داشته باشد، پزشک حتما باید درخواست آنالیز ادرار و کشت ادرار بدهد.

برای نوزادان نیز لازم است نمونه ادرار از ادرار میانی جمع آوری شود.

کودکانی نیز که علائم زیر را دارند، باید از نظر عفونت دستگاه ادراری بررسی شوند:

  • سوزش
  • تکرر و بی اختیاری ادرار
  • خون در ادرار
  • درد شکم
  • کمر درد

عوامل مداخله گر در کشت ادرار

در بخش های قبلی از مقاله معنی see culture در آزمایش ادرار بیان کردیم که در صورت مصرف هر گونه دارویی قبل از نمونه برداری، حتما متخصصین بیمارستان ایرانشهر را مطلع کنید.

برخی از عوامل روی نتایج آزمایش، تاثیر مثبت یا منفی می گذارند. بنابراین شناسایی این عوامل برای دقیق تر شدن نتایج آزمایش بسیار مهم است.

در صورتی که بیمار قبل از نمونه برداری آنتی بیوتیک مصرف کرده باشد، نتایج کشت ادرار منفی خواهد شد. گاهی نیز آنتی بیوتیک ممکن است سبب شود تا در نتایج کشت ادرار، چند نوع باکتری مشاهده گردد.

موارد دیگری نظیر آلودگی ادرار با مدفوع، ترشحات واژن، پریودی، آلودگی دست ها یا دستمال توالت، مداخله گر در نتایج کشت ادرار می باشند.

آزمایش کشت ادرار در دوران بارداری

پزشک زنان برای اکثر زنان باردار، آزمایش کشت ادرار درخواست می دهند. با توجه به حساسیت بالای دوره بارداری، انجام هرگونه آزمایش احتیاطی برای جلوگیری از آسیب به جنین و خطرات زایمان الزامی است.

پزشک زنان نیز برای جلوگیری از این گونه آسیب ها قبل از تولد نوزاد، برای مادر طی چند دوره کشت ادرار تجویز می کند.

در صورتی که مشخص شود که مادر به عفونت دستگاه ادراری مبتلا است، باید درمان هر چه زود تر انجام شود. وجود عفونت دستگاه ادراری در زنان باردار شایع است و در موارد بسیاری سبب بروز زایمان زودتر خواهد شد.

شناسایی عفونت از روی شفافیت ادرار

شفافیت ادرار می تواند نشان از عفونت دستگاه ادراری داشته باشد. کارشناسان حاضر در آزمایشگاه از طریق بررسی ظاهر ادرار می توانند به نتایجی برسند.

به طور مثال از روی شفافیت ادرار می توان به وجود باکتری در ادرار پی برد. به صورت طبیعی ادرار شفاف است. اما برخی از عوامل سبب تغییر شفافیت ادرار خواهند شد.

شفافیت ادرار در درجات زیر تقسیم بندی می شود:

  • تمیز
  • کدر
  • توربید کم
  • ابری
  • مات

کدر و مات بودن ادرار نشان از وجود باکتری و عفونت در دستگاه ادراری می دهد. کدر بودن ادرار علاوه بر وجود باکتری ممکن است بر اثر مصرف غذای چرب، وجود اسپرم، قارچ، گلبول قرمز، گلبول سفید و … نیز باشد.

از این رو کارشناسان آزمایشگاه بیمارستان ایرانشهر، تنها به شفافیت ادرار بسنده نمی کنند و آزمایش کشت ادرار را انجام می دهند.

عفونت دستگاه ادراری (UTI) چیست؟

عفونت دستگاه ادراری در اثر بروز باکتری ها به دستگاه ادراری به وجود می آید و ممکن است هر یک از بخش های دستگاه ادراری نظیر مثانه، حالب ها، مجاری ادرار و کلیه ها را درگیر کند.

اکثر باکتری ها در بخش دستگاه ادراری تحتانی یعنی مثانه و مجاری ادرار سبب ایجاد عفونت می شوند. عفونت در این بخش ها سبب بروز علائمی می گردد و عوارضی را در پی دارد. تشخیص و درمان به موقع عفونت دستگاه ادراری بسیار مهم می باشد.

سیستم دستگاه ادراری بدن به گونه ای ساخته شده است که از ورود هر گونه باکتری جلوگیری می کند. اما گاهی باکتری ها از طریق مجاری ادرار وارد مثانه می شوند و در آنجا شروع به تکثیر می کنند. در شرایطی، سیستم دستگاه ادرار توان ورود و مقابله با این باکتری ها را ندارد.

زنان بیشتر در معرض عفونت دستگاه ادراری قرار دارند

زنان بیشتر در معرض عفونت دستگاه ادراری قرار دارند و آمار منتشر شده بیشتر مربوط به این قشر می باشد. دختران جوان نیز در هر دوره ای از زندگی خود عفونت دستگاه ادراری را ممکن است تجربه کنند.

علت این موضوع ساختار متفاوت دستگاه تناسلی زنان می باشد. در زنان به دلیل کوتاه بودن مجاری ادرار، باکتری ها راحت تر به مثانه ورود پیدا می کنند.

یکی دیگر از دلایل زیاد بودن عفونت دستگاه ادراری در زنان، استفاده از دستگاه های پیشگیری از بارداری می باشد.

علاوه بر این، در زنان با افزایش سن و نزدیک شدن به دوره یائسگی، احتمال بروز عفونت دستگاه ادراری به دلیل کاهش استروژن بیشتر است.

در این میان زنان و مردانی که به بیماری کلیوی مبتلا هستند یا به بیماری هایی دچارند که سبب آسیب به کلیه می شوند مانند دیابت و سنگ کلیه، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت دستگاه ادراری قرار دارند.

علائم عفونت دستگاه ادراری

علائم عفونت دستگاه ادراری
علائم عفونت دستگاه ادراری

بسیاری از افراد ممکن است علائم عفونت دستگاه ادراری را با سایر بیماری ها اشتباه بگیرند یا تصور کنند علائمی که دارند، ناشی از بیماری می باشد که در دوره درمان آن هستند.

به همین دلیل در صورت احساس هر یک از علائم عفونت ادراری باید فورا به بیمارستان ایرانشهر مراجعه شود. عفونت ادراری در مراحل ابتدایی معمولا علائمی ندارد. اما با رشد باکتری ها، بیمار علائم زیر را تجربه خواهد کرد:

  • احساس تکرر ادرار
  • احساس سوزش هنگام دفع ادرار
  • کدر شدن ادرار
  • تغییر رنگ ادرار به دلیل وجود خون
  • تغییر بوی ادرار
  • درد لگن در زنان
  • درد مقعد در مردان

انواع عفونت دستگاه ادراری

انواع عفونت دستگاه ادراری
انواع عفونت دستگاه ادراری

در ادامه مقاله معنی see culture در آزمایش ادرار به بررسی انواع عفونت دستگاه ادراری می پردازیم.

عفونت سیستیت (مثانه)

این نوع عفونت در اثر بروز یک باکتری به نام اشریشیا به مثانه اتفاق می افتد. اشریشیا معمولا در دستگاه گوارش وجود دارد و به مثانه ورود پیدا می کند. این در حالی است که باکتری های دیگری نیز در اثر رابطه جنسی می توانند سبب بروز عفونت مثانه شوند.

زنان بیشتر در معرض ابتلا به عفونت سیستیت از طریق رابطه جنسی هستند. برای جلوگیری از بروز این عفونت، ادرار کردن بعد از رابطه جنسی توصیه می شود. از علائم این نوع عفونت می توان به احساس نیاز به ادرار کردن، درد شکم یا ادرار کدر و خونی اشاره کرد.

عفونت اورتریت (مجاری ادرار)

زمانی که باکتری های موجود در دستگاه گوارش بتوانند از طریق مقعد به مجاری ادرار راه یابند، عفونت اورتریت اتفاق می افتد. به دلیل نزدیک بودن مجاری ادراری زن به مقعد، زنان بیشتر در معرض ابتلا به این عفونت قرار دارند. ترشح و سوزش هنگام دفع ادرار از جمله علائم این عفونت می باشد.

عفونت پیلونفریت حاد (کلیه ها)

پیلونفریت شامل عفونت در توبول ها، لگنچه ها و بافت بینابینی کلیه ها می باشد. کلیه در بدن نقش حیاتی دارد. بنابراین وجود این عفونت در بدن می تواند به شدت خطرناک باشد و جان انسان را تهدید کند.

ابتلا به این نوع عفونت در زنان بیشتر است و سبب ایجاد زایمان زود رس و درد زیاد در زنان باردار می شود. در اثر این عفونت، کلیه و لگنچه دچار التهاب می شوند.

عامل اصلی ایجاد این نوع عفونت نیز باکتری اشریشیا می باشد. ریفلاکس ادرار، خطر بروز این عفونت را افزایش می دهد.

عفونت پیلونفریت شامل موارد زیر می باشد:

  • پیلونفریت حاد
  • پیلونفریت مزمن
  • پیلونفریت آمفیزماتو

درد در ناحیه پشت و پهلو، تب شدید، لرزش بدن، حالت تهوع و استفراغ از جمله علائم این عفونت می باشد.

با ادامه مقاله معنی see culture در آزمایش ادرار همراه ما باشید.

عوارض عفونت دستگاه ادراری چیست؟

عوارض عفونت دستگاه ادراری چیست؟
عوارض عفونت دستگاه ادراری چیست؟

عفونت دستگاه ادراری به راحتی قابل تشخیص و درمان می باشد. یعنی بیماران با مصرف آنتی بیوتیک مخصوص تجویز شده توسط پزشک، در مدت مشخصی درمان می یابند.

اما اگر تشخیص و درمان این بیماری به موقع انجام نگیرد، عفونت به مجاری ادرار و کلیه ها سرایت می کند. در نهایت باکتری ها در کلیه رشد کرده و سبب آسیب دائمی و شدید به کلیه می شوند.

عدم درمان عفونت مجاری ادرار سبب نفوذ باکتری ها به خون شده و خطر سپتی سمی را ایجاد می کند که در نهایت منجربه مرگ بیمار می شود.

از دیگر عوارض عفونت دستگاه ادراری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت واژینال زنان
  • آسیب دیدگی جدی و شدید کلیه ها
  • افزایش خطر زایمان زود رس یا تولد نوزاد با وزن کم
  • تنگ شدن مجاری ادرار در مردان به دلیل عفونت اورتریت مکرر
  • سپسیس

روش های تشخیص عفونت دستگاه ادرار

روش های تشخیص عفونت دستگاه ادرار
روش های تشخیص عفونت دستگاه ادرار

متخصصین بیمارستان ایرانشهر، با استفاده از روش های زیر اقدام به تشخیص وجود باکتری در ادرار می کنند:

آزمایش آنالیز ادرار

آزمایش آنالیز ادرار با هدف بررسی گلبول سفید و قرمز و وجود باکتری انجام می گیرد. انجام آزمایش آنالیز ادرار برای درست بودن نتایج کشت ادرار ضروری است. پزشک با بررسی میزان گلبول های سفید در ادرار می تواند وجود باکتری ها را در کشت ادرار تایید کند.

کشت ادرار

با درک معنی see culture در آزمایش ادرار، متوجه شدیم که آزمایش کشت ادرار به منظور بررسی نوع باکتری ها و قارچ ها می باشد. با انجام این آزمایش، پزشک می تواند تصمیم بهتری برای نوع درمان و نوع داروهای مصرفی بگیرد.

تصویر برداری

در صورتی که پزشک از نتایج دو روش قبلی رضایت نداشته و هنوز مشکوک به وجود باکتری و عفونت باشد، از روش تصویربرداری استفاده می کنند. پزشک برای شناسایی باکتری ها از سونوگرافی، MRI، CT و اشعه ایکس استفاده می کند.

سیستوسکوپی

در این روش، پزشک با استفاده از یک لوله نازک که به آن دوربین کوچکی متصل است، مجاری ادرار و مثانه را مورد ارزیابی دقیق قرار می دهد.

روش های درمان عفونت دستگاه ادراری

روش های درمان عفونت دستگاه ادراری
روش های درمان عفونت دستگاه ادراری

حال که معنی see culture در آزمایش ادرار را متوجه شدید، نوبت به آگاهی یافتن در مورد درمان عفونت دستگاه ادرار می باشد. در ادامه به روش های درمان عفونت دستگاه ادراری اشاره خواهیم داشت:

مصرف آنتی بیوتیک

همان طور که می دانید، علت اصلی عفونت دستگاه ادراری باکتری می باشد که تنها راه از بین بردن آن آنتی بیوتیک است. در آزمایش کشت ادرار، نوع باکتری مشخص شده است.

بنابراین پزشک، متناسب ترین آنتی بیوتیک را برای از بین بردن آن تجویز می کند. کوتاه ترین دوره درمان عفونت دستگاه ادراری در شرایطی که عفونت کم باشد، 2 الی 3 روز است. اما زمانی که بیماری پیشرفت کرده باشد، نیاز است که بیمار بین 7 الی 14 روز دارو مصرف نماید.

از جمله داروهای موثر بر درمان عفونت دستگاه ادراری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تریمتوپریم (Trimethoprim)
  • سولفامتوکسازول (Sulfamethoxazole)
  • فسفومایسین (Fosfomycin) مانند  Monurol
  • نیتروفورانتوئین (Nitrofurantoin) مانند  Macrodantinو Macrobid
  • سفالکسین (Cephalexin) مانند  Keflex
  • سفتریاکسون  (Ceftriaxone)
  • فلوروکینولون‌ها (Fluoroquinolones) مانندCiprofloxacin
  • لووفلوکساسین (Levofloxacin) مانند Levaquin
  • سولفونامیدها
  • آموکسی‌سیلین
  • سفالوسپورین
  • تری متوپریم/ سولفامتوکسازول
  • داکسی‌سایکلین
  • کینولون‌ها

تزریق آنتی بیوتیک

در صورتی که میزان عفونت به گونه ای شدید باشد که امکان درمان با دارو حتی با دوز زیاد نیز وجود نداشته باشد، پزشک از درمان آنتی بیوتیک داخل وریدی استفاده می کند.

در چنین شرایطی درد زیاد است. از این رو مسکن برای تسکین دردها نیز تجویز می گردد. با شروع تزریق آنتی بیوتیک، به مرور، درد کاهش می یابد. برای تزریق آنتی بیوتیک ممکن است نیاز باشد تا بیمار در بیمارستان بستری گردد.

بستری در بیمارستان

در شرایطی و در زمانی که نیاز به تزریق آنتی بیوتیک است، ممکن است پزشک صلاح بداند که بیمار در بیمارستان ایرانشهر بستری شود. در موارد زیر الزامی است که برای درمان، بستری صورت بگیرد:

  • زنان باردرا
  • افراد مسن
  • افراد مبتلا به دیابت، سرطان یا مولتیپل اسکلروزیس
  • افراد دارای مشکلات نخاعی
  • افراد دارای سنگ کلیه
  • افراد مبتلا به عفونت های مکرر

با ادامه مقاله معنی see culture در آزمایش ادرار، همراه ما باشید.

پیشگیری از عفونت دستگاه ادرار

پیشگیری از عفونت دستگاه ادرار
پیشگیری از عفونت دستگاه ادرار

بهتر است راه های جلوگیری از عفونت دستگاه ادرار را بشناسید و آن ها را در زندگی خود پیاده کنید. در این خصوص، متخصصان حاضر در بیمارستان ایرانشهر توصیه هایی را برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری بیان کرده اند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم داشت:

شستن صحیح دستگاه تناسلی

اولین موردی که سبب ورود باکتری ها به دستگاه تناسلی می شود، آلودگی دستگاه تناسلی می باشد. توجه داشته باشید که طرز صحیح شستن دستگاه تناسلی بعد از اجابت مزاج، حرکت جلو به عقب می باشد.

با این کار، از ورود باکتری های مقعد به واژن و مجاری ادرار جلوگیری می کنید. دقت داشته باشید که کودکان نیز بعد از مدفوع کردن، دستگاه تناسلی خود را به نحوه صحیح شست و شو دهند.

ادرار بعد از رابطه جنسی

بعد از هر بار رابطه جنسی حتما ادرار کنید تا باکتری های راه یافته به مجاری ادرار خارج شوند. نوشیدن یک لیوان آب بعد از رابطه جنسی نیز سبب افزایش تولید ادرار و دفع باکتری ها از بدن می گردد.

تغییر روش پیشگیری از بارداری

مواردی نظیر استفاده از دیافراگم، کاندوم های اسپرم کش و کاندوم های خشک سبب افزایش باکتری در مجاری ادرار می گردد. از این رو بهتر است که روش پیشگیری از بارداری خود را تغییر داده و از روش های ایمن تری استفاده کنید.

مصرف زیاد آب

به صورت کلی بهتر است که روزانه 2 لیتر آب مصرف نمایید و نوشیدن زیاد آب سبب رقیق شدن ادرار می شود که این امر به سلامت کلیه و دفع باکتری ها و مواد زائد از آن کمک می کند.

علاوه بر این با افزایش دفع ادرار، هر گونه باکتری و میکروب موجود در ناحیه تناسلی دفع می شود. اما در صورت کم بدون تعداد دفعات ادرار، فرصت ورود باکتری ها به مجاری ادرار وجود دارد. نوشیدن زیاد آب از ابتلا به سنگ کلیه نیز جلوگیری می کند.

عدم مصرف لوازم بهداشتی محرک

موادی مانند اسپری های خوشبو کننده واژن، پودرهای بهداشتی، دوش واژینال و … که مواد محرک برای دستگاه تناسلی هستند، احتمال بروز عفونت ادراری را افزایش می دهند. بنابراین بهتر است که مصرف آن ها را کنار بگذارید.

چه زمانی برای درمان عفونت ادراری، باید به پزشک مراجعه کنیم؟

چه زمانی برای درمان عفونت ادراری، باید به پزشک مراجعه کنیم؟
چه زمانی برای درمان عفونت ادراری، باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در بخش های قبلی این مقاله در مورد علائم عفونت دستگاه ادراری صحبت کردیم. در صورتی که هر گونه علائم عفونت دستگاه ادراری را تجربه کنید حتما به پزشک و یا متخصصین بیمارستان ایرانشهر مراجعه کنید تا پزشک با استفاده از روش های تشخیصی، اقدام به شناسایی و درمان باکتری ها نمایند.

درمان عفونت دستگاه ادراری را هر زمان که شروع شود، جلوی عوارض بیشتر را می گیرد. در صورتی که در طول دوره درمان، علائم کاهش نیافتند یا شدت گرفتند، نیاز است که مجددا به پزشک مراجعه کنید.

علائمی ماننند تب، کمر درد و استفراغ در عفونت دستگاه ادراری، علائمی خطرناک و هشداردهنده می باشند. پس هر گونه علائمی را جدی گرفته و اقدامات لازم را به عمل بیاورید.

سخن پایانی

سخن پایانی
سخن پایانی

با بررسی معنی see culture در آزمایش ادرار و تفسیر نتایج آن، متوجه شدیم که ورود هر گونه باکتری به مجاری ادرار و مثانه عوارض و عواقب جدی را به دنبال دارد.

با عمل به توصیه های پیشگیرانه ی عفونت دستگاه ادراری می توانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید. کادر درمانی مجرب بیمارستان ایرانشهر در خصوص این بیماری و راه های دقیق تشخیص و درمان، اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار خواهند داد.

سوالات متداول

چه بیماری هایی با آزمایش ادرار بررسی می شود؟

  1. وجود سنگ های ادراری
  2. عفونت ادراری
  3. تفریق آپاندیسیت
  4. هایپر گلاسیمی
  5. بررسی بیماری های کلیوی و آسیب های نفروتیک
  6. اعتیاد
  7. بارداری
  8. سرطان مثانه و دیگر موارد مشابه

چه افرادی بیشتر مبتلا به عفونت های ادراری هستند؟

  1. نوزادان و کودکان خردسال دارای ناهنجاری‌های مادرزادی هستند.
  2. بزرگسالان، مقاربت جنسی، دیابت، بارداری، عملکرد ضعیف مثانه، سنگ کلیه و تومورها
  3. سوندهای ادراری باعث عفونت می شوند.

شایع ترین علائم عفونت ادراری چیست؟

  1. درد و ناراحتی در ناحیه کمر و شکم
  2. درد هنگام ادرار کردن
  3. تب
  4. تکرر ادرار
  5. مشکل در جریان ادرار

تست های مرتبط با آزمایش کشت ادرار چیست؟

  1. آزمایش CBC
  2. آزمایش U/A
  3. آزمایش ESR
  4. آزمایش  CRP

علت عفونت ادراری چیست؟

بدلیل رشد و تکثیر باکتری

منابع:

https://cutt.ly/QGRHwHh

https://bit.ly/3Lw9Jto

Table of Contents

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشانی : خیابان شریعتی، نرسيده به سه راه طالقاني، خیابان جواد کارگر
تلفن : 71960-021
نمابر : 77607016-021
كد پستي : 1563793111
ايميل : [email protected]
با یک کلیک تماس بگیرید