در این مقاله می خواهیم موضوع تشخیص سارکوم بافت نرم را مورد بررسی قرار دهیم. با ما باشید.
وجود بافت های نرم در بدن برای بقای انسان امری ضروری است. عملکرد مختلف عضلات و بافت های نرم در بدن انسان موجب شده است تا این عضلات از اهمیت بالایی در حفط سلامتی افراد برخوردار باشند. از جمله بیماری هایی که ممکن است عملکرد عضلات و بافت های نرم را در بدن به خطر بیندازد، سارکوم بافت نرم می باشد.
پیشنهاد می کنیم حتما با بهترین دستگاه سنجش تراکم استخوان آشنا شوید.
ویدئو تشخیص سارکوم بافت نرم
یکی از بهترین مراکز درمانی در این زمینه، بیمارستان ایرانشهر می باشد. در این مقاله سعی داریم تا با مفهوم سارکوم بافت نرم آشنا شده و اطلاعات بیشتری در مورد این نوع سارکوم به دست بیاوریم.
همچنین لیست کامل مراکز سنجش تراکم استخوان در تهران را در این صفحه ببنید.
راه های تشخیص سارکوم بافت نرم چیست؟
- بروز تورم یا توده قابل توجه
- درد، در صورتی که تومور بر اعصاب یا عضلات فشار وارد کند
جهت کسب اطلاعات بیشتر روی بخش تشخیص سارکوم بافت نرم کلیک نمایید.
لطفا جهت ارتباط با بیمارستان ایرانشهر، از طریق شماره تماس 71960-021 در ارتباط باشید.
فهرست:
سارکوم بافت نرم چیست و اصلی ترین علل ابتلا به این بیماری چه می باشد؟
شایع ترین انواع سارکوم بافت نرم کدام ها می باشد؟
روش تشخیص سارکوم بافت نرم چگونه می باشد؟
جمع بندی
سارکوم بافت نرم چیست و اصلی ترین علل ابتلا به این بیماری چه می باشد؟
برای آشنایی با مفهوم سارکوم بافت نرم، بهتر است ابتدا با اصطلاح سارکوم یا سارکوما آشنا شویم. سارکوم ((sarcoma در زبان فارسی با نام چنگار گوشتی شناخته می شود. چنگارهای گوشتی نامی است که به مجموعه ای از تومورهای بدخیم اختصاص یافته است.
این تومورها معمولا به بافت هایی حمله می کنند که قابلیت جایگزینی با سایر بافت ها را دارند. سلول هایی که پایه مزودرم دارند و یا دارای بافت همبندی می باشند، از جمله سلول هایی هستند که توسط این تومورها مورد هدف قرار می گیرند.
پزشکان، بیماری سارکوم را در دسته بندی انواع سرطان قرار می دهند. سرطان سارکوم ممکن است در قسمت های مختلف بدن رخ دهد. در حالت کلی سرطان سارکوم با توجه به محل شکل گیری و رشد آن به انواع سارکوم های استخوانی و یا سارکوم های بافت نرم تقسیم می شود.
برای اطلاعات جامع تر و دقیق تر مقاله سارکوم چیست را مطالعه نمایید.
سارکوم استخوانی را می توان با عنوان تومور استخوانی شناخت
سارکوم استخوانی را می توان با عنوان تومور استخوانی شناخت. تومورهای استخوانی معمولا از سنین کودکی ایجاد می شوند و در صورتی که در ابتدای شکل گیری تشخیص داده شوند، می توان از رشد و آسیب چنین تومورهایی در امان ماند.
در صورتی که علائم عارض شدن هر یک از انواع سارکوم را در اعضای خانواده خود مشاهده کردید، بهتر است هر چه سریعتر به پزشکان متخصص در بیمارستان ایرانشهر مراجعه فرمایید.
نوع دیگر سارکوم همان طور که بیان شد، سارکوم بافت نرم می باشد. سارکوم بافت نرم در عضلات و بافت های نرم بدن انسان شکل می گیرد و این نوع سارکوم، هم در بزرگسالان و هم کودکان مشاهده شده است.
گاهی اوقات ابتلا به سارکوم ممکن است با تورم طولانی مدت در بازوها و پاها همراه باشد که البته تشخیص این امر بر عهده پزشک متخصص در این زمینه می باشد.
پیشنهاد می کنیم از پست پیشگیری از سرطان استخوان دیدن کنید.
سارکوم بافت نرم معمولا در شکم، قفسه سینه ، بازوها و پای افراد دیده می شود
سارکوم بافت نرم معمولا در شکم، قفسه سینه ، بازوها و پای افراد دیده می شود که با ورم و دردهای طولانی مدت همراه است. هر چند که این ورم ها معمولا در بازوها و پاهای افراد بیشتر به چشم می خورد.
تاکنون علت مشخصی برای ابتلای افراد به انواع مختلف سارکوم مشخص نشده است اما بر اساس سنجش افراد مبتلا به انواع سارکوم، برخی عوامل به عنوان عاملی خطر ساز برای سارکوم شناخته شده اند. در ادامه با برخی از عوامل خطر ساز که بنابر نظر پزشکان موجب ایجاد سارکوم می شوند، آشنا می شویم.
پیشنهاد می کنیم از پست آیا سارکوم بافت نرم کشنده است دیدن کنید.
اختلالات ژنتیکی در افراد مبتلا:
از بین بیماران مبتلا به سارکوم در برخی از موارد، نشانه هایی از وجود اختلالاتی ارثی و ژنتیکی در فرد مشاهده شده است. هر چند وجود این اختلالات علتی تام برای ابتلا به سارکوم محسوب نمی شود،
اما پزشکان متخصص در این عرصه بر این باورند که وجود برخی از اختلالات در بعضی افراد ممکن است گاهی سبب پیدایش علائم سارکوم در وی شود.
بیماری هایی مانند نوروفیبروماتوز که به دلایل ارثی و ژنتیکی عارض می شوند، جزو عوامل اصلی در پیدایش انواع سارکوم در افراد می باشد.
همچنین انواع سندروم گاردنر، سندروم کارسینوم، سندرم ورنر و سندروم رتینوبلاستوما جزو عوامل به وجود آورنده سارکوم می باشند.
توصیه می کنیم برای دور ماندن از خطر ابتلا به بیماری سارکوم و انواع مختلف آن به بیمارستان ایرانشهر مراجعه فرمایید تا به سبب ملاقات با پزشکان متخصص این بیمارستان و دریافت راهنمایی از آنان، خود و اعضای خانواده را از ابتلا به بیماری سارکوم مصون نگه دارید.
همچنین در صورت ابتلا به هر نوع بیماری می توانید با مراجعه به بیمارستان ایرانشهر و ملاقات با پزشکان و متخصصان این بیمارستان، قدمی مثبت به منظو درمان بیماری خودتان بردارید.
وجود سابقه پرتو درمانی در افراد مبتلا به انواع سارکوم و به ویژه سارکوم بافت نرم:
پرتو درمانی جزو روش های شناخته شده برای درمان برخی از انواع سرطان می باشد. بیمارانی که تحت مداوای پرتو درمانی قرار می گیرند، پیش از شروع به درمان، تعهد نامه ای را مبنی بر پذیرش عوارض پرتو درمانی امضا می کنند.
این امر نشاندهنده این است که عوارض ناشی از پرتو درمانی در بین پزشکان شناخته شده است. یکی از مهمترین و آسیب زاترین عوارض پرتو درمانی، ایجاد تغییراتی خفیف در انواع ژن می باشد.
این تغییرات بسیار خفیف و جزئی بوده و در برخی از موارد ممکن است هیچ تغییری در ژن فرد تحت درمان ایجاد نشود اما در اکثر موارد، پرتو درمانی برای مداوای سرطان موجب می شود تا برخی تغییرات و اختلالات ژنتیکی در افراد تحت درمان عارض شود.
یکی از مصادیق تغییر ژنتیکی در فرد
یکی از مصادیق تغییر ژنتیکی در فرد این است که تغییر ناشی از پرتو درمانی ممکن است موجب ابتلای فرد به انواع سارکوم شود چرا که یکی از اصلی ترین علل پدیدار شدن سارکوم در افراد، اختلالات ژنتیکی می باشد.
نکته قابل توجه در مورد این عامل این است که بیش از نود درصد عوارض ناشی از پرتو درمانی، موجب پدیدار شدن سارکوم بافت نرم در افراد می شود و کمتر از ده درصد افراد مبتلا به سارکوم ناشی از پرتو درمانی به انواع دیگر سارکوم مبتلا می شوند.
این آمار بر اساس مشاهدات تجربی به ثبت رسیده است و تا کنون هیچ علت مشخصی برای ابتلای افراد به سارکوم بافت نرم بعد از پرتو درمانی پیدا نشده است.
ابتلای افراد به انواع سارکوم به سبب قرار گرفتن در معرض انواع مواد شیمیایی:
قبلا هم بیان شد که وجود اختلالات ژنتیکی و یا عارض شدن تغییرات ژنتیکی می تواند عاملی برای ابتلای فرد به انواع سارکوم باشد.
یکی از عواملی که ممکن است بر بافت های ژنتیکی افراد تاثیرگذار باشد، حضور در محیط های مختلف شیمیایی می باشد. هرچند ارتباط حضور در محیط های شیمیایی و ابتلا به انواع مختلف سارکوم هنوز مشخص نشده است،
اما شواهد و قرائن تجربی بر این امر دلالت می کند که امکان ابتلا به انواع مختلف سارکوم در افراد شاغل در محیط های شیمیایی بالاتر از سایر افراد می باشد.
روش های مذکور جزو اصلی ترین عللی است که بر اساس تجربه ثابت شده است که چنین عواملی ممکن است موجب ابتلای افراد به انواع سارکوم شود.
همان طور که گفته شده، علت دقیقی برای پیدایش تومورهای سارکوم و رشد آن ها پیدا نشده است اما موارد ذکر شده تا حدی ما را با عوامل به وجود آورنده این بیماری آشنا می کند.
غیر از موارد مذکور، علل دیگری چون ویروس ها و سموم مختلف، سوختگی و … ممکن است موجب پیدایش و رشد سارکوم در افراد شود که بیشترین موارد ابتلا به سارکوم از طرق ذکر شده برای افراد رخ می دهد.
شایع ترین انواع سارکوم بافت نرم کدام ها می باشد؟
سارکوم بافت نرم را می توان جزو انواع تومورهای ایجاد شده در بدن دانست. تومورهای ایجاد شده در بدن انسان به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. تومورهای خوش خیم تومورهایی هستند که سرعت رشد نسبتا پایینی دارند و امکان کاهش رشد و یا حذف این تومورها از بدن وجود دارد.
اما تومورهای بدخیم شامل تومورهایی هستند که به هیچ وجه واکنش پذیر نیستند و یا به سختی در برابر برخی از محرکات عکس العمل نشان می دهند.
متاسفانه غالب موارد ابتلا به سارکوم بافت نرم از نوع تومورهای بدخیم می باشد
متاسفانه غالب موارد ابتلا به سارکوم بافت نرم از نوع تومورهای بدخیم می باشد چرا که تشخیص این بیماری در اوایل پیدایش، امری بسیار دشوار و نیازمند مشورت با پزشک می باشد. لیپوما شایع ترین نوع از انواع تومورهای خوش خیم سارکوم بافت نرم می باشد که توسط پزشک و ظهور برخی نشانه ها قابل تشخیص است.
در صورتی که هر یک از علائم انواع سارکوم را در خود و یا خانواده خود مشاهده می کنید، توصیه می کنیم که حتما با متخصصان در این عرصه مشورت نمایید. بیمارستان ایرانشهر مرجعی عالی برای مراجعه افرادی است که از نوع بیماری خود آگاهی کامل ندارند.
این بیمارستان با داشتن کادری مجرب و متعهد نهایت تلاش خود را به منظور مبارزه با انواع بیماری مراجعین خواهد کرد. اما نوع دیگر سارکوم بافت نرم که جزو تومورهای بدخیم می باشد و اغلب مبتلایان نیز به این بیماری دچار می شوند، انواع مختلفی دارد. در ادامه با شایع ترین انواع سارکوم های بافت نرم در حالت بدخیم آشنا می شویم.
فیبرو سارکوم یا سارکوم فیبروبلاست:
فیبرو سارکوم معمولا در بافت های نرمی پدیدار می شود که چربی بالایی را حمل می کنند. هر چند فیبرو سارکوم در دسته بندی تومورهای بدخیم قرار گرفته است اما خوشبختانه سرعت رشد این نوع از سارکوم بسیار پایین می باشد.
ولی عاملی که باعث شده است تا این نوع سارکوم جزو تومورهای بدخیم به حساب بیاید، مقاومت فیبرو سارکوم در برابر عمل های جراحی امتناع از رشد می باشد.
بیش از پنجاه درصد کسانی که اقدام به عمل جراحی برای از بین بردن فیبرو سارکوم می کنند، با عود موضعی این سارکوم پس از عمل مواجه می شوند که موجب بی اثر بودن عمل می شود.
این نوع از سارکوم معمولا در زانو و بافت های عمقی ران دیده می شود و بیشتر مبتلایان به این نوع سارکوم، افراد بالاتر از چهل سال می باشند.
رابدومیو سارکوم یا سارکوم عضلات اسکلتی:
رابدومیو سارکوم هر چند با نام سارکوم عضلات اسکلتی شناخته می شود، اما در بافت های نرم بدن شکل می گیرد. بافت هایی مانند بافت های عضلانی سر و گردن و مجاری ادراری جزو شایع ترین اندام بروز رابدومیو سارکوم می باشد.
بر خلاف فیبرو سارکوم، رابدومیو سارکوم بیشتر افرادی با سن پایین را به عنوان هدف خود قرار می دهد و معمولا کودکان و نوجوانان زیر بیست سال جزو بیشترین مبتلایان به این بیماری می باشند.
در صورتی که احساس می کنید هر یک از اعضای خانواده شما به این بیماریم بتلا شده اند، بهتر است تا هر چه سریع تر با متخصصان بیمارستان ایرانشهر در این مورد مشورت نمائید.
لیومیو سارکوم یا سارکوم عضلات صاف:
این نوع سارکوم هم جزو دسته بندی سارکوم های بافت نرم قرار دارد. سارکوم عضلات صاف بدون درد می باشد ولی متاسفانه به دلیل بدخیم بودن این نوع سارکوم، امکان متوقف کردن رشد این سارکوم جز با قطع عضو ممکن نمی باشد.
این سارکوم معمولا در پوست و بافت های نرم عمقی در اندام مختلف بدن و به خصوص خانم ها پدیدار می شود. بیش از بیست درصد مبتلایان به سارکوم بافت نرم از بیماری لیومیو سارکوم رنج می برند که موجب سفتی عضلات در محل پیدایش سارکوم می شود.
لیپو سارکوم یا سارکوم بافت چربی:
همان گونه که از نام این نوع سارکوم پیداست، لیپو سارکوم به دلیل وجود و اجتماع غالبی چربی در عضلات به وجود می آید. بیماری لیپو سارکوم معمولا گریبان گیر افراد بالای پنجاه سال می شود. سارکوم بافت چربی ممکن است در هر جای بدن به وجود بیاید اما به دلیل اجتماع چربی، بیشتر در شکم و اندام های بدن دیده می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سارکوم و چگونگی جلوگیری از ابتلا به این بیماری می توانید با پزشکان متخصص در بیمارستان ایرانشهر مشورت نمائید.
یادتان نرود که سلامتی شما باید در اولویت اول قرار گیرد و به همین دلیل برای درمان بیماری های خود بهتر است که از متخصصان و کاربلدان این عرصه در بیمارستان ایرانشهر کمک بگیرید.
روش تشخیص سارکوم بافت نرم چگونه می باشد؟
قبلا هم گفته شد که سارکوم بافت نرم در اوایل پیدایش در بدن هیچ نشانه و علامت خاصی را به وجود نمی آورد و به همین دلیل آگاهی از ابتلا به این بیماری در مراحل اولیه ظهور این بیماری امری بسیار سخت می باشد.
البته در صورتی که فرد با پزشک متخصص مشورت نماید، می تواند در اوایل پیدایش این بیماری از وجود سارکوم بافت نرم در بدن خود اطمینان حاصل کند.
بافت نرم می تواند حجم توده های اطراف خود را تحمل کند و به همین دلیل پیدایش این بیماری با علامات ظاهری مختلف میسر نمی باشد و نیاز به روش های مختلف تشخیص این بیماری دارد.
اینفوگرافیک تشخیص سارکوم بافت نرم
توده های سارکوم بافت نرم در مدت زمانی درشخص بزرگ و بزرگتر می شوند و این رشد بیش از حد موجب می شود تا بیمار در هنگام اطلاع از ابتلا به سارکوم با توموری بدخیم روبرو شود.
اولین نشانه های وجود سارکوم در بدن، احساس درد موضعی در بافت ها و عضلات نرم می باشد
اولین نشانه های وجود سارکوم در بدن، احساس درد موضعی در بافت ها و عضلات نرم می باشد. در این مراحل ممکن است که بیمار با کوچکترین حرکت و ضربه ناگهانی با زخمی وسیع و یا حتی شکستگی در محل بروز درد مواجه شود.
ممکن است بیماری که دارای سارکوم بافت نرم در پاهای خود می باشد، این حس را پیدا کند که در هنگام دویدن و انجام برخی حرکات با اختلالاتی در نحوه استفاده از پاهای خود مواجه شده است.
این اختلالات می تواند در تمامی نقاطی که سارکوم بافت نرم روییده است نیز ظهور پیدا کند و نقش اصلی در اینجا بر عهده بیمار است تا مشکل خود را با پزشک متخصص مطرح کند و در پی چاره جویی برآید. در ادامه با برخی از انواع روش های تشخیصی سارکوم بافت نرم آشنا می شویم.
تشخیص سارکوم بافت نرم از طریق عارض شدن برخی ناهنجاری ها توسط خود بیمار:
تشخیص بیماری سارکوم بافت نرم در مراحل ابتدایی پیدایش در بدن امری تقریبا محال محسوب می شود. البته به شرطی که از هیچ ابزاری استفاده نشود و این تشخیص را بر عهده خود بیمار بگذاریم.
اما پس از این که تومور سارکوم بافت نرم کمی رشد کرد، این امکان برای بیمار وجود دارد که با توجه به بروز برخی ناهنجاری ها و اختلالات در بدن خود متوجه این بیماری شود.
از جمله نشانه های وجود سارکوم بافت نرم که قبلا هم به آن اشاره کردیم، می توان به احساس درد موضعی، به وجود آمدن زخم در نقاط خاصی از بدن و شکستن استخوان به سبب ضربات نسبتا خفیف اشاره کرد.
از دیگر نشانه های بروز سارکوم بافت نرم در بدن، ایجاد تب می باشد. بالا رفتن دمای بدن گاهی اوقات ممکن است نشانه ای بر وجود بیماری خاص در بدن باشد و سارکوم بافت نرم هم جزو آن دسته از بیماری هایی است که موجب افزایش دمای بدن می شود.
همچنین گاهی اوقات سردرد ناگهانی و گذرا هم می تواند به عنوان نشانه ای مبنی بر ابتلای فرد به بیماری سارکوم بافت نرم به حساب بیاید.
در صورتی که احساس می کنید حداقل دو یا چند نشانه از نشانه های بیماری سارکوم بافت نرم را دارید، توصیه می کنیم که به بیمارستان ایرانشهر مراجعه کنید تا مشکل شما با ابزار دقیق و راهنمایی پزشکان تشخیص داده شود.
تشخیص سارکوم بافت نرم از طریق نمونه برداری استخوانی:
یکی از تاثیرات منفی سارکوم بافت نرم این است که معمولا بنیه استخوان های فرد را با تزلزل همراه می سازد. سارکوم بافت نرم بر تراکنش استخوانی تاثیر گذاشته و موجب سستی استخوان های بدن می شود و علت بروز شکستگی های فراوان در افراد مبتلا به انواع سارکوم همین امر می باشد. یکی از روش های تشخیص سارکوم بافت نرم، سنجش تراکم استخوانی فرد و نمونه برداری از آن می باشد.
مغز استخوان انسان از دو بخش جامد و مایع تشکیل شده است و برای نمونه برداری استخوانی، سوزنی در داخل استخوان وارد می شود تا جزئیات بیشتری از تراکم استخوانی فرد را مشخص کند.
روش تشخیص سارکوم از طریق نمونه برداری استخوانی یکی از دردناکترین روش های تشخیصی می باشد ولی مزیتی که نسبت به سایر روش ها دارد، این است که جزئیات بیشتری در اختیار پزشک قرار می گیرد و همچنین نسبت به سایر روش ها سریعتر و دقیق تر می باشد.
بیمارستان ایرانشهر با دارا بودن کادری مجرب و متخصص همراه با ابزار و تجهیزات مدرن، آماده انجام هرگونه آزمایش در زمینه های مختلف پزشکی می باشد.
تشخیص سارکوم بافت نرم از طریق رادیوگرافی و انواع سی تی اسکن:
روش دیگری که برای تشخیص سارکوم بافت نرم از آن استفاده می شود، استفاده از دستگاه های سی تی اسکن و رادیوگرافی برای تشخیص وجود توده یا توده های استخوانی در موضعی خاص از بدن می باشد.
در این روش، بیمار باید حاجب تجویزی توسط پزشک را به غدد و عضلات نرم خود برساند تا وجود توده های مختلف در محل های مد نظر مورد ارزیابی قرار گیرد.
تکنولوژی جدیدتری که نسبت به سی تی اسکن و رادیو گرافی وجود دارد، سی تی اسکن هسته ای می باشد که برای تشخیص گسترش بافت های استخوانی در انواع عضلات و نقاط بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از سی تی اسکن هسته ای
استفاده از سی تی اسکن هسته ای، نتیجه ای نسبتا دقیق و با جزئیات بیشتری را از محل وجود سارکوم و سلول های در حال رشد آن به پزشک می دهد و این امر موجب می شود تا پزشک معالج، اطلاعات بیشتری از بیمار داشته باشد و در نتیجه بهتر عمل کند.
در صورتی که وجود هر یک از نشانه های سارکوم را در خود و یا اطرافیانتان احساس می کنید، بهتر است هر چه سریعتر با پزشکان متخصص بیمارستان ایرانشهر مشورت نمائید.
بیمارستان ایرانشهر جزو مجهزترین بیمارستان های کشور برای تشخیص و مقابله با انواع بیماری ها و سرطان های رایج می باشد. یادتان نرود که از دست دادن سلامتی موجب حسرتی طولانی و مداوم در زندگی خواهد بود.
جمع بندی
بیماری سارکوم بافت نرم جزو دسته ای از سرطان ها محسوب می شود که قابلیت درمان را دارد. سارکوم بافت نرم ممکن است به صورت تومورهای خوش خیم و یا بد خیم ظهور پیدا کند
ولی از آنجایی که تشخیص اولیه این بیماری نیاز به ابزار پیشرفته دارد، به همین دلیل اکثر افراد پس از دچار شدن به این بیماری و رشد تومور از وجود آن اطلاع می یابند.
نکته مثبتی که وجود دارد، این است که گاهی ممکن است به دلیل هوشیاری فرد مبتلا، امکان تشخیص این بیماری قبل از عارض شدن مشکلات خاص میسر باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سارکوم و دریافت مشاوره و راهنمایی از پزشکان متخصص در این زمینه، می توانید به بیمارستان ایرانشهر مراجعه کنید.
سوالات متداول
زمان مراجعه به پزشک برای تشخیص سارکوم بافت نرم چیست؟
- رشد اندازه توده
- درد شدید
- توده در عضله
- بازگشت مجدد توده ای
راه های درمان سرطان سارکوم بافت نرم چیست؟
- جراحی
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- درمان دارویی
منبع: