در این مقاله سعی داریم در خصوص عوارض قند خون بالای 200 توضیحات جامع و کاملی را در اختیار شما قرار دهیم.
Hyperglycemia یا همان قند خون بالا مشکلی است که برای دیابتی ها اثر بد می گذارد. پارامترهای مختلفی از جمله عدم تمرینات فیزیکی، نوع غذا، استفاده از داروهای غیر مرتبط و یا حتی عدم مصرف داروهای کاهش دهنده قند خون از مواردی محسوب می شوند که در این گروه از مبتلایان سبب بروز گلوکز خون بالا (هیپرگلیسمی) می شود.
مورد مهمی که در مقابله با گلوکز خون بالا بایستی متذکر شویم، این است که فرد بایستی نسبت به معالجه بیماری فوق دقت بسیار داشته باشد، به این دلیل که عدم توجه به درمان سبب افزایش گلوکز خون و همین طور پیامدهای جدی تر در فرد از جمله کمای دیابت می شود.
ویدئو عوارض قند خون بالای 200
گفتنی است در طولانی مدت، گلوکز خون بالا پیوسته ولو چنانچه شدید نباشد، ممکن است با پیامدهایی همچون نارسایی قلبی، اعصاب، کلیه ها و یا چشم در شخص مبتلا منجر شود.
در این ارتباط می توانید به بیمارستان ایرانشهر مراجعه نمایید. بیمارستان ایرانشهر، معتبرترین مرکز درمانی در این خصوص محسوب می شود. با ما همراه باشید تا در مورد عوارض قند خون بالای 200 اطلاعات لازم را ارائه دهیم.
عوارض قند خون بالای 200 چیست؟
- سردرد
- تاری دید
- تکرر ادرار
- خستگی
- تشنگی بسیار
جهت کسب اطلاعات بیشتر روی بخش عوارض قند خون بالای 200 کلیک نمایید.
لطفا جهت ارتباط با بیمارستان ایرانشهر، از طریق شماره تماس 71960-021 در ارتباط باشید.
عناوین مقاله:
دیابت چیست و انواع آن را نام ببرید؟
عوارض قند خون بالای 200 چیست؟
در مورد متدهای درمانی مناسب برای پیامدهای گلوکز خون بالای 200 توضیح دهید.
شیوه های تشخیص گلوکز خون بالا را ذکر کنید.
نتیجه گیری
دیابت
عارضه متابولیکی مرتبط به سوخت و ساز بدن را دیابت می گویند که معمولاً با افزایش گلوکز خون همراه است. زمانی که در ترشح هورمون انسولین و یا کارکرد آن مشکلی ایجاد شود، شخص به عارضه دیابت دچار خواهد شد.
عوارض قند خون بالای 200 یا به عبارتی هیپرگلیسمی که ناشی از گلوکز خون بالا است، در سلامت شخص اختلالات جدی را به دنبال دارد.
لوزالمعده یا همان پانکراس که در قسمت تحتانی و پشت معده قرار دارد، هورمون انسولین ترشح می کنند و آن را به جریان خون انتقال می دهد.
این هورمون در گردش سبب می گردد که گلوکز به سلول های بدن وارد شده و در نتیجه مقدار آن را کاهش دهد. به همان نسبت که مقدار گلوکز خون تقلیل می یابد، ترشح هورمون انسولین هم از لوزالمعده (پانکراس) تقلیل می یابد.
از سوی دیگر برای حفظ سلامتی بدن، قند خون (گلوکز) ضروری است. در اصل قند خون ماده مغذی حیاتی است که انرژی مورد نیاز برای کارکرد مطلوب سلول های موجود در بدن را تامین می کند.
قند خون مهمترین منبع سوخت مغز محسوب می شود
بهتر است بدانید که قند خون مهمترین منبع سوخت مغز محسوب می شود. لذا، شناخت از عوارض قند خون بالای 200 امری الزامی است تا شما اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید.
گفتنی است Glucose از دو منشاء اصلی کبد و غذا فراهم می شود. باید بدانید که ذخایر کبد هم امکان تولید قند خون را دارند.
زمانی که میزان قند خون کاهش می یابد، همچون مواقعی که شما غذایی مصرف می کنید، کبد شما Glycogen انباشته را به منظور نگه داشتن سطح قند خون در حالت طبیعی به glucose تجزیه می کند.
زمانی که گلوکز با خوردن مواد غذایی افزایش می یابد، این هورمون از لوزالمعده آزاد می شود تا از این طریق میزان قند خون را با انتقال به بافت های موجود در بدن تقلیل دهد.
در دیابتی ها، پاسخ ندادن به هورمون انسولین و یا عدم تولید کافی آن منجر به قند خون بالا و یا hyperglycemia می شود. عارضه فوق مزمن بوده به این معناست که شاید بتوان روی کاهش و یا افزایش آن ها کنترل بیشتری داشت، اما پیوسته تا پایان عمر همراه شخص است.
پیشنهاد می کنیم از پست معنی reactive در جواب آزمایش دیدن کنید.
انواع دیابت
انواع متعدد عارضه فوق احتمال دارد در شخص رخ دهد و مهار و معالجه آن هم به نوع دیابت بستگی دارد. بهتر است بدانید دیابت مزمن و یا دراز مدت مشتمل بر نوع یک و دو است.
هنگامی که میزان گلوکز خون از حد نرمال افزایش می یابد، از مراحل پیش دیابتی محسوب می شود. البته ممکن است برخی از بانوان هم در دوران حساس حاملگی به دیابت بارداری مبتلا شوند که پس از زایمان به طور کامل از بین می رود.
دیابت نوع یک، دو و یا بارداری از انواع اصلی این عارضه به شمار می آیند که شاید شخص بنا به دلایل متعدد به آن گرفتار شود.
هایپرگلیسمی
پیش از توضیح درباره عوارض قند خون بالای 200 بهتر است توضیحاتی در مورد عارضه گلوکز خون بالا در اختیار شما قرار دهیم. منظور از hyperglycemia مقدار قند خون فرد به صورت ناشتا است.
چنانچه در حالت ناشتا مقدار قند خون فرد فراتر از حالت عادی باشد، بیانگر وجود هیپوگلیسمی در شخص است که در چنین شرایطی معالجه بیمار الزامی است.
بررسی میزان گلوکز خون، شیوه تشخیصی مناسب برای ابتلای شخص به این بیماری است. برای انجام این امر نیاز است تا در حالت ناشتا از خون شخص بیمار نمونه گیری انجام شود. برای این کار می توانید به بیمارستان ایرانشهر مراجعه نمایید.
از طریق دستگاه های مخصوص آزمایش گلوکز خون و همین طور خون گرفته شده از انگشت کوچک، می توان مقدار گلوکز خون شخص بیمار را مورد بررسی و ارزیابی بیشتر قرار داد.
در اصل یکی از شیوه های یافتن نشانه های این بیماری برای مشکلی مانند ابتلا به دیابت نوع یک و یا دو، hyperglycemia معرفی می شود که اغلب متخصصین از آن همچون علائمی به منظور پیش دیابت هم تلقی می کنند.
البته بایستی به این مورد توجه بسیار داشته باشید که مقدار و حد طبیعی برای گلوکز خون در رده های سنی مختلف لحاظ گردد که شناسایی دقیق آن بایستی توسط متخصصین مجرب غدد انجام شود.
شرایط کلی به منظور تشخیص مقدار گلوکز خون
طبق نظر متخصصین بیمارستان ایرانشهر، شرایط کلی برای شناسایی مقدار گلوکز خون اشخاص در حالت ناشتا تقریباً در حدود (70-100) است.
لازم به ذکر است که واحد کلی برای رسیدگی به مقدار glucose (mg/dl) می باشد. البته نیاز به توضیح است که شخص با مصرف یک وعده غذایی می تواند مقدار گلوکز خون را از حد ایده آل افزایش دهد که این امر کاملاً طبیعی است.
به این علت که شخص به وسیله مصرف گروه های غذایی متعدد می تواند مقدار گلوکز کافی مورد نیاز بدن را تامین کند.
اما در حالت معمولی برای رسیدگی مقدار گلوکز موجود در خون اشخاص، چنانچه عدد به دست آمده از 125 mg/dl کمتر نشان داده شود، بیانگر میزان گلوکز نرمال خون است و مشکلی برای شخص همچون پیامدهایی که ممکن است در عوارض قند خون بالای 200 برای دیابتی ها ایجاد شود، در فرد نمایان نخواهد شد.
به طور کلی میزان طبیعی گلوکز بعد از هشت ساعت ناشتا بایستی کمتر از 100 mg/dl و همین طور صد و بیست دقیقه پس از صرف غذا هم باید در حدود 140 mg/dl باشد. گفتنی است در طی روز، میزان گلوکز پیش از صرف مواد غذایی به کمترین حد ممکن خواهد رسید.
اغلب اشخاص سالم، میزان گلوکز پیش از مصرف انواع خوراکی ها تقریباً (70-8-mg/dl) است. توجه داشته باشید که طبق نظر متخصصین این امر، در بعضی از اشخاص حد نرمال گلوکز خون شصت میلی گرم در دسی لیتر و بعضی دیگر 90 mg/dl است.
پیشنهاد می کنیم از پست میزان قند خون بعد از غذا در افراد دیابتی دیدن کنید.
نشانه های گلوکز خون بالا
با توجه به عوارض قند خون بالای 200 لازم است شما را با علائم گلوکز بالا به منظور پیشگیری از روند بیماری و کنترل بیشتر روی آن مطالبی را ارائه دهیم.
هایپرگلیسمی نشانه ی خاصی را در شخص مبتلا به دیابت ایجاد می کند، به غیر از هنگامی که میزان قند خون به شکل چشمگیر از 200 mg/dl افزایش یابد و یا از لحاظ پزشکی این مقدار در سطح 11 mmol/L باشد.
گفتنی است نشانه های قند خون بالا به تدریج در چند روز و یا ممکن است در چندین هفته در فرد رخ دهد. زمانی که میزان گلوکز خون در سطح بالایی قرار می گیرد، امکان دارد نشانه های جدی تری همچون عوارض قند خون بالای 200 را برای فرد به همراه داشته باشد.
بنابراین، بعضی از اشخاص که در طولانی مدت به نوع دو این عارضه مبتلا هستند، شاید با بالا بودن میزان گلوکز خون علائمی از نشانه ها در آن ها مشاهده نشود.
علائم نخست عوارض قند خون بالای 200
در رابطه با علائم نخست عوارض قند خون بالای 200 که می تواند به فرد بیمار کمک کند تا نسبت به معالجه موقعیت فوق، سریعتر اقدام کنید می توان به:
1) سردرد 2) تاری دید 3) تکرر ادرار 4) خستگی 5) تشنگی بسیار اشاره کرد.
البته در صورتی که گلوکز خون بالا (هایپرگلیسمی) معالجه نشود، منجر به تولید کتون نوعی اسید سمی در خون و همین طور کتواسیدوز در ادرار می شود. علائم دیگر شامل:
درد شکمی، تنگی نفس، کما، خشکی دهان، گیجی، تهوع و استفراغ، گیجی و همین طور بوی نفس میوه ای ممکن است در شخص بیمار مشاهده شود.
به طور کلی اغلب مشکلات احتمال دارد شرایط فوق را در بدن شخص ایجاد کند تا از این طریق اثر مستقیم روی مقدار گلوکز موجود در خون داشته باشد و به این ترتیب شدت نشانه ها کاهش و یا افزایش یابد.
در اصل پیامدهای اصلی مشکلات فوق بالا رفتن مقدار قند خون اشخاص است. مهمترین پیامی که به وسیله هیپوگلیسمی در فرد ایجاد می شود، عارضه دیابت در انواع متعدد به خصوص نوع دو دیابت است.
بر اساس تحقیقات پزشکی انجام شده تقریباً هشتاد درصد از اشخاصی که در America زندگی می کنند، به بیماری دیابت مبتلا هستند و از پیامدهای آن که سلامتی آن ها را درگیر کرده است، رنج می برند. البته پژوهش ها حاکی از آن است که ابتلا به این بیماری در کشور ما با روند صعودی همراه است.
در مجموع ابتلا به دیابت همچون یکی از مهمترین پیامدها در بدن افراد متعدد شناخته می شود که سرایت آن در میان مردم به تدریج افزایش خواهد یافت. برای کسب آگاهی بیشتر می توانید به بیمارستان ایرانشهر مراجعه نمایید.
دیابت نوع دو
همان طور که در بخش قبلی بیان کردیم، یکی از عوارض قند خون بالای 200 ابتلا به دیابت به خصوص دیابت نوع 2 است که در این قسمت سعی داریم تا به توضیحات بیشتر در مورد این بیماری بپردازیم.
این نوع از دیابت اغلب در افراد بالغ رایج است. طبق مطالعات انجام شده تقریباً نود درصد از مبتلایان به نوع دو این عارضه مبتلا هستند.
در این نوع دیابت با این که بدن قادر به تولید هورمون انسولین است، ولی نمی تواند از هورمون فوق به خوبی در بدن استفاده کند. طبق نظر متخصصین بیمارستان ایرانشهر، نخستین شیوه معالجه برای این بیماری تغییر شیوه زندگی فرد مبتلا است.
بایستی این گروه از مبتلایان تمرینات فیزیکی را به طور منظم در برنامه روزانه خود انجام دهند و همین طور تحت نظر مجرب ترین متخصصین تغذیه از یک برنامه رژیم غذایی استاندارد و اصولی نیز بهره مند شوند.
اغلب مبتلایان بعد از مدتی برای کنترل بیشتر روی پیامدهای گلوکز خون بالا و پیشگیری از روند بیماری های مرتبط نیاز به مصرف داروهای خوراکی تجویزی از سوی پزشک معالج دارند.
نوع دو این بیماری هیچ محدودیت سنی ندارد
بهتر است بدانید که نوع دو این بیماری هیچ محدودیت سنی ندارد و در اثر مصرف گروه های غذایی غیر استاندارد و فراوری شده ممکن است کودکان هم به این بیماری مبتلا شوند.
این عارضه بر خلاف نوع یک و یا دیابت بارداری، نشانه ی مشخصی ندارد و حتی بعضی از اشخاص بعد از دچار شدن به آن مطلع نخواهند شد. به همین منظور در ادامه متداولترین نشانه های دیابت نوع دو را بیان خواهیم کرد که شامل:
1) مشکلات پوستی 2) لاغری ناگهانی 3) پرخوری 4) تحریک پذیری 5) بی حسی و یا سوزن سوزن شدن پاها 6) عفونت های پیاپی در نواحی مثانه، واژن، پوست و یا لثه می باشد.
همین طور هیپوگلیسمی و یا بالا بودن گلوکز خون در شخص مبتلا به تدریج سبب ضعف و بی حالی و یا بیهوشی و یا حتی کما می شود.
نشانه های دیابت نوع (2)
سردردهای پیاپی:
نخستین نشانه ابتلا به این بیماری، سردرد مداوم است. معمولا سردردهای فوق به همراه نشانه های ضعیف خستگی و یا تاری دید در فرد همراه است. علائم فوق هنگامی در فرد نمایان می شوند که میزان گلوکز موجود در خون کنترل نشده و پیوسته در حال افزایش است.
تشنگی بسیار:
حس تشنگی در این گروه از مبتلایان از رایج ترین نشانه های این بیماری است. شخص به مقدار کافی در طول روز آب می نوشد، ولی پیوسته با حس تشنگی همراه است که بایستی بیان کرد معمولاً این تشنگی با دیگر نشانه ها در شخص نمایان می شود.
به طور مثال شخص مبتلا به دیابت نوع دو احتمال دارد به دلیل بالا بودن گلوکز خون مرتباً با حس گرسنگی همراه شود و با توجه به این که از میزان کالری مورد نیاز بدن هم غذایی بیشتری در طول روز مصرف می کند، اما پیوسته با حس ضعف روبرو است.
تکرر ادرار، خشکی دهان و اضافه وزن ناگهانی هم از دیگر علائم این بیماری است که به همراه تشنگی بسیار در شخص مبتلا به عارضه فوق مشاهده می شود.
با مهار Diabetes و یا به تدریج ماهیچه های چشم شخص بیمار، خود را با میزان گلوکز موجود در خون برابر می کنند و در نهایت مشکل تاری دید را در شخص رفع خواهند کرد.
تیرگی پوست:
از دیگر علائم دیابت نوع 2 می توان به تیرگی پوست در این گروه از مبتلایان اشاره کرد که معمولا در نواحی کشاله ران و یا زیر بغل شخص مشاهده می شود که می تواند برای افراد به خصوص بانوان بسیار آزار دهنده باشد.
عدم دید کافی:
از دیگر نشانه های ابتلا به دیابت نوع دو تاری دید است. عدسی چشم در این گروه از مبتلایان تا حد بسیار منعطف و یا متمایل می شود و از سوی ماهیچه های پیرامون پشتیبانی می شود.
با انقباض ماهیچه ها، تغییراتی در کانون عدسی چشم ایجاد می شود. طی روند فوق است که شما قادر خواهید بود با ایجاد تمرکز چشمی، اشخاص و یا اشیاء را در فاصله های متعدد مشاهده کنید.
اما این توانایی تقلیل و یا افزایش انقباض در صورتی که شخص به نوع دو این دیابت مبتلا باشد، سبب بروز مشکل خواهد شد و در نهایت سایر عضلات راندمان طبیعی به دنبال نخواهند داشت و شخص به تدریج با تاری دید مواجه می شود.
در چنین حالتی عدسی چشم آسیب نخواهد دید و فقط ماهیچه ها به منظور دید بهتر با فشار بیشتر همراه خواهند شد. گفتنی است که شخص با افت و یا افزایش ناگهانی گلوکز خون با تاری دید روبرو می شود که یکی از رایج ترین عوارض قند خون بالای 200 در مبتلایان به دیابت است.
لاغری شدید:
هنگامی که شخص به این نوع دیابت مبتلا است، با بیماری های مختلفی در بدن مواجه خواهد شد و همچون گذشته تبدیل انرژی در بدن به آسانی انجام نمی گیرد.
بروز این رویداد به این علت است که بافت های موجود در بدن توان کافی برای جذب گلوکز به وسیله خوراکی و یا قندی که به بدن وارد می شود را ندارد.
در نهایت بیمار در طول روز کمترین کالری را دریافت خواهد کرد و با مصرف بسیار مایعات، به دفع ادرار بیشتر نیاز دارد و به این ترتیب وزن قابل توجهی را از دست می دهد.
خون در ادرار:
از دیگر عوارض قند خون بالای 200 عکس العمل کلیه ها در مقابل هیپوگلیسمی و همین طور ابتلا به این عارضه است که در پی آن، این عضو حیاتی بدن سعی دارد برای مهار نوع دو دیابت و یا دفع گلوکز موجود در خون آن را به وسیله ادرار از بدن بیرون کند.
توجه داشته باشید چنانچه چنین نشانه ای را در ادرار مشاهده کردید، ممکن است شما با عفونت های ادراری بسیار شدید همراه باشید که بهتر است این موضوع را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
بی حسی و حس درد در پاها:
این علائم هنگامی در شخص ایجاد می شود که گلوکز خون در سطح بسیار بالایی برای طولانی مدت قرار گرفته است.
در چنین حالتی، عصب سلول های موجود در بدن دچار آسیب خواهد شد. معمولاً این نوع از دردها از پاشنه پا آغاز می شوند و به تدریج به بالا و سایر اندام های بدن انتقال می یابند.
غالباً بی حسی و دردهای فوق بیشتر در اشخاص رده سنی بالای بیست و پنج سال مشاهده می شود که به نوع دو دیابت مبتلا هستند.
بی نظمی در عملکرد جنسی:
یکی از بارزترین نشانه های عوارض قند خون بالای 200 در دیابتی ها به ضعف و یا عدم قوای جنسی در بانوان و آقایان اشاره دارد.
پژوهش های پزشکی حاکی از آن است که اغلب زنان مبتلا به این نوع دیابت با خشکی واژن مواجه هستند که این مورد بی نظمی، عملکرد جنسی را به دنبال دارد.
آقایانی که با افزایش میزان گلوکز خون و یا هیپوگلیسمی مبتلا هستند، معمولا از نعوظ و یا نداشتن ارگاسم کامل در پی ابتلا به این عارضه رنج می برند.
در این بخش سعی کردیم به مهمترین عوارض قند خون بالای 200 که ناشی از ابتلا به دیابت نوع دو است اشاره کنیم و در خصوص هر یک از پیامدهای آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر، به متخصصین بیمارستان ایرانشهر مراجعه نمایید.
سایر اختلالات مرتبط به قند خون بالا
به طور قطع می توان گفت که افزایش گلوکز موجود در خون سبب ابتلای شخص به عارضه دیابت می شود. به این دلیل که ممکن است بالا بودن گلوکز خون فرد بر مبنای سایر مشکلات و یا پیامدهای مرتبط به بدن شخص باشد که بهتر است توسط مجرب ترین متخصصین این حوزه در بیمارستان ایرانشهر مورد بررسی و ارزیابی بیشتر قرار گیرد.
به منظور آگاهی بیشتر از مشکلات مربوط به گلوکز خون بالا در ادامه به مهمترین آن ها اشاره خواهیم کرد که به غیر از عارضه فوق، کدامیک از پیامدها می تواند در افزایش مقدار گلوکز خون موثر باشد.
با آشنایی از بیماری های نامبرده بهتر است از راندمان درمانی آن ها توسط متخصصین حاذق و کارآمد بیمارستان ایرانشهر، اطلاع کافی را به دست آورید.
به این ترتیب بیماری هایی همچون التهاب پانکراس، سرطان پانکراس، فعال بودن بسیار غده تیروئید و یا بالا رفتن مقدار کورتیزول موجود در خون از دیگر عوارض قند خون بالای 200 در دیابتی ها به شمار می آید.
البته به جز مشکلات نامبرده، ممکن است فرد با رشد تومورهای غیر معمول در بدن مواجه شود که از دیگر مشکلات موثر در قند خون بالا و یا هایپرگلیسمی در بیماران محسوب می شود.
دقت داشته باشید که glucagon با تحت تاثیر قرار دادن هورمون رشد اشخاص در بدن، منجر به تشنج شدید خواهد شد.
ذکر موارد نامبرده با نشانه هایی مانند سکته مغزی، حملات قلبی، اختلالات و یا صدمات حاد همراه خواهد بود که ممکن است شرایط فوق به شکل موقتی سبب بالا رفتن گلوکز خون در مبتلایان به عارضه دیابت شود.
عوامل موثر در افزایش هیپرگلیسمی
ریسک فاکتورهای متعددی منجر به افزایش گلوکز خون در افراد مبتلا به دیابت می شود. مانند:
عدم مصرف داروهای خوراکی تجویزی مخصوص دیابت و یا تزریق انسولین به میزان کافی از عواملی است که افزایش قند خون بیش از 200 mg/dl می شود.
مورد دیگری که سبب بالا رفتن گلوکز خون در مبتلایان به دیابت می شود، عدم صحیح تزریق انسولین و یا مصرف انسولین هایی است که تاریخ انقضای آن ها به پایان رسیده است.
عدم استفاده از یک برنامه رژیم غذایی استاندارد و مطلوب تحت نظر متخصصین تغذیه، عامل دیگر در هیپوگلیسمی در دیابتی ها است.
بی تحرکی و عدم فعالیت های ورزشی منظم در طول روز از جمله موارد دیگری است که سبب قند خون بالا در دیابتی ها می شود.
بی توجهی به درمان
مبتلایانی که به عفونت و یا عارضه ای گرفتار هستند، باید به این مورد توجه داشته باشند که بی توجهی به درمان بیماری های مرتبط، سبب افزایش گلوکز خون در شخص مبتلا به دیابت می شود.
مصرف داروهای خاص مانند استروئیدها و یا انجام جراحی و حتی ایجاد جراحت در بدن از دیگر مواردی است که باعث هیپوگلیسمی و در نهایت عوارض قند خون بالای 200 در شخص می شود.
استرس های عاطفی نظیر مشاجره های خانوادگی و یا حتی درگیری هایی که ممکن است در محل کار ایجاد شود نیز احتمال دارد در این گروه از مبتلایان منجر به افزایش گلوکز خون شود.
علاوه بر این، استرس و یا اختلالات می تواند سبب افزایش گلوکز خون یا هیپوگلیسمی در فرد شود. به این علت که هورمون هایی که برای مبارزه با استرس و یا عارضه در بدن تولید می شوند، به احتمال بسیار سبب بالا رفتن گلوکز خون در شخص خواهند شد.
اشخاصی که به این عارضه مبتلا نیستند، شاید در طی عارضه شدید، با پیامدهای آن روبرو شوند. اما دیابتی ها شاید به تجویز داروهای مازاد دیابت هم احتیاج داشته باشند تا مقدار قند خون آن ها در زمان استرس و یا طی عارضه مورد بررسی و کنترل بیشتر قرار گیرد.
پیامدهای طولانی مدت حاصل از قند خون بالای 200
قند خون بالای معالجه نشده می تواند در بدن مبتلایان به دیابت پیامدهای طولانی مدتی را به همراه داشته باشد که عبارتند از:
1) مشکلات قلبی عروقی 2) نوروپاتی یا آسیب عصبی 3) نارسایی کلیوی 4) اختلالات مفصلی و یا استخوانی 5) عفونت لثه و دندان 6) رتینوپاتی دیابتی که ممکن است سبب از دست دادن بینایی در شخص شود. 7) اختلالات پوستی مانند عفونت های قارچی، باکتریایی و یا جراحت های نامطلوب
لطفا از پست علائم سرطان استخوان در آزمایش خون دیدن کنید.
پیامدهای اورژانسی hyperglycemia
در صورتی که گلوکز خون به مقدار کافی افزایش یابد و یا در طولانی مدت در بدن شخص مبتلا به دیابت در حد غیر طبیعی قرار داشته باشد، ممکن است به دو موقعیت جدی در فرد منجر شود که شامل:
Diabetic Ketoacidosis (کتواسیدوز دیابتی)
این عارضه زمانی در شخص ایجاد می شود که بدن فرد به میزان کافی انسولین تولید نمی کند. زمانی که شخص با کتواسیدوز دیابتی مواجه می شود، گلوکز قادر نخواهد بود که انرژی لازم را به سلول های بدن وارد کند.
لذا، میزان گلوکز خون فرد افزایش یافته و در نهایت بدن شخص برای فراهم کردن انرژی لازم تجزیه چربی را آغاز می کند.
کتون اسید سمی است که از تولید فرایند فوق به دست می آید. به این ترتیب کتون های مازاد در خون بیمار انباشته شده و در نتیجه به داخل ادرار وارد می شوند.
وضعیت فوق که بدون معالجه در بدن شخص مبتلا باقی می ماند، احتمال دارد سبب کم کاری دیابت در فرد شود و به گونه ای باشد که سلامت وی را تهدید کند.
سندرم هیپراسمولار (Hyperglycemic Hyperosmolar)
با توجه به عنوان مقاله بایستی متذکر شویم که موقعیت فوق هنگامی در شخص مبتلا به دیابت ایجاد می شود که بدن قادر به تولید انسولین است، اما انسولین فوق نمی تواند به شکل صحیح در بدن کار کند.
میزان گلوکز خون شاید بسیار باشد به عبارتی بالغ بر 600 mg/dl و یا 33 mmol/L باشد، اما با وجود این که انسولین در بدن ترشح می شود، نمی تواند به شکل صحیح کار کند و در نهایت قادر نخواهد بود که از چربی و یا قند برای تامین انرژی مورد نیاز بدن استفاده کند.
پیشگیری از عوارض قند خون بالای 200
به منظور این که گلوکز خون خود را در حد طبیعی و نرمال حفظ کنید، بهتر است دستورالعمل های پزشکی زیر را رعایت کنید:
رعایت از رژیم غذایی مرتبط به دیابت
در صورتی که از داروهای دیابت و یا انسولین برای کنترل قند خون خود استفاده می کنید، نیاز است تا در خصوص زمان و میزان خوراکی های مجاز و یا وعده های غذایی با پزشک متخصص تغذیه در ارتباط باشید و مناسب ترین و سالم ترین گروه های غذایی را استفاده کنید.
دقت داشته باشید غذایی که مصرف می کنید، بایستی با هورمون انسولین در بدن شخص مبتلا به دیابت برابری داشته باشد.
کنترل گلوکز خون
با توجه به شیوه معالجه شما برای پیشگیری از عوارض قند خون بالای 200 شما، می توانید مقدار گلوکز خون خود را چند بار در طی روز و یا چند بار در طول هفته اندازه گیری و ثبت کنید. به منظور این که میزان گلوکز خون شما در حد نرمال قرار داشته باشد، نظارت و بررسی دقیق تنها شیوه قابل اطمینان معرفی می شود.
لازم به ذکر است که میزان گلوکز یک شخص دیابتی به شکل کمتر و یا بیشتر از محدوده هدف، یک نشانه هشدار دهنده محسوب می شود که بهتر است برای پیشگیری از روند بیماری های مرتبط به دیابت اقدامات لازم را انجام دهید.
– استفاده منظم از داروهای تجویزی مخصوص دیابت می تواند نقش زیادی در جلوگیری از ابتلای شخص به هیپوگلیسمی داشته باشد.
– بهتر است نوع فعالیت های بدنی خود را برای مهار بیشتر گلوکز خون تغییر دهید و با تنظیم داروهای مصرفی سعی کنید نظارت بیشتری روی مقدار قند خون داشته باشید.
در انتها بایستی خاطر نشان شویم که تنظیم موارد فوق به نتیجه آزمایش گلوکز خون در حالت ناشتا و مدت و نوع فعالیت های روزانه شما بستگی دارد.
تشخیص دیابت
در این بخش از مقاله سعی داریم تا به شیوه های تشخیصی diabetes در بیمارستان ایرانشهر بپردازیم. مجموعه درمانی بیمارستان ایرانشهر از به روزترین محصولات علمی و کاملترین تجهیزات پزشکی در فضای کاملاً تمیز و با در اختیار داشتن کادری متخصص و خبره تحت نظر مجرب ترین متخصصین آماده ارائه خدمات به بیماران عزیز است.
گفتنی است که تمامی سیستم های موجود در آزمایشگاه بیمارستان ایرانشهر که مختص دیابتی ها است، به منظور بررسی میزان گلوکز خون اتوانالایزر و automatic است. آزمایشات تشخیصی مخصوص دیابت در بیمارستان ایرانشهر عبارتند از:
FBS (تست گلوکز ناشتا)
دیابتی ها این تست را بایستی به صورت ناشتا و پس از هشت ساعت (روزه داری) انجام دهند.
آزمایش تصادفی Plasma glucose
تست فوق را بدون این که ناشتا باشید، می توانید در هر زمانی در طول روز انجام دهید.
لطفا از پست خواندن جواب آزمایش چکاپ کامل دیدن کنید.
HbA1c (آزمایش هموگلوبین)
شما با انجام تست هموگلوبین گلیکوزیله می توانید متوسط مقدار قند خون خود را در 2 الی 3 ماه گذشته به طور دقیق به دست آورید. تست فوق مقدار Protein گلبول قرمز خون که حاوی اکسیژن و Glucose متصل به hemoglobin است را اندازه گیری کنید. لازم به ذکر است که نیاز نیست برای انجام تست فوق ناشتا باشید.
OGTT (آزمایش تحمل قند خوراکی)
در تست فوق، نخست میزان قند خون بعد از هشت ساعت روزه داری بررسی می شود. سپس شخص بایستی نوشیدنی که حاوی قند بسیار است را میل کند. به این ترتیب مقدار قند خون شخص در حدود 1، 2 و یا 3 ساعت مورد سنجش قرار می گیرد.
تست های مخصوص دیابت بارداری
چنانچه حامله هستید، برای اندازه گیری دقیق میزان گلوکز خون دو تست وجود دارد. با تست چالش glucose، مایع شیرینی میل می کنید و پس از گذشت شصت دقیقه میزان قند خون شما اندازه گیری می شود. نیاز نیست این گروه از بیماران تست فوق را به صورت ناشتا انجام دهند.
در صورتی که تست فوق مقدار قند خون بالاتر از 140 ml/dl که از محدوده هدف بیشتر است را نشان دهد، تست OGTT بایستی مجدداً از بیمار گرفته شود.
در ادامه ذکر چند نکته الزامی است:
Ø مقدار گلوکز خون برای اشخاص رده سنی بیش از پنجاه و نه سال و یا جوانتر از این محدوده که با مشکل خاصی روبرو نیستند، بایستی در بین (80-120 mg/dl) باشد.
Ø برای اشخاص رده سنی بیش از شصت سال و یا اشخاصی که با سایر اختلالات نظیر مشکلات کلیه، ریه و یا قلبی روبرو هستند و حتی اشخاصی که دارای سوابق کاهش گلوکز خون و یا هیپوگلیسمی هستند، و البته اشخاصی که به سختی نشانه های کاهش گلوکز خون در آن ها بررسی می شود، بایستی مقدار گلوکز خون آن ها در حدود (100-140 mg/dl) باشد.
Ø ممکن است مقدار گلوکز موجود در خون متفاوت باشد، به خصوص در شرایطی که باردار هستید و یا با پیامدهای حاصل از این بیماری همراه هستید، احتمال دارد با بالا رفتن سن، محدوده گلوکز خون هم تغییر کند. در بعضی مواقع، دستیابی به میزان گلوکز خون در محدوده هدف به عنوان یک چالش محسوب می شود.
معالجه گلوکز خون بالا
توصیه ما به شما این است که در خصوص کنترل بیشتر روی گلوکز خون با پزشک معالج خود گفت و گو کنید و استنباط کافی داشته باشید که معالجه های متعدد می تواند مقدار قند خون را در حد طبیعی و یا ایده آل حفظ کند. احتمال دارد برای پیشگیری از عوارض قند خون بالای 200 موارد زیر توصیه شود:
انجام فعالیت های ورزشی منظم
شیوه فوق موثرترین متد برای مهار گلوکز خون در دیابتی ها توصیه می شود. لازم به ذکر است چنانچه از طریق شیوه های تشخیصی وجود کتون در ادرار مشخص شود، بایستی تمرینات فیزیکی را قطع کنید. زیرا ممکن است این امر گلوکز خون شما را از حد طبیعی هم بیشتر نشان دهد.
– داروهای تجویزی را دقیقاً به همان میزان توصیه شده در طول روز استفاده کنید. چنانچه دوره های مختلفی از دچار شدن به hyperglycemia را دارید، احتمال دارد پزشک معالج، زمان و یا میزان دوز مصرفی داروها را برای کنترل بیشتر روی مقدار گلوکز خون تنظیم کند.
– بهتر است در این مدت از مصرف نوشیدنی های غیر طبیعی و یا شیرین مانند نوشابه بپرهیزید. چنانچه با تهدیدهای غذایی میزان گلوکز خون شما افزایش می یابد، لازم است تحت نظر حاذق ترین متخصصین تغذیه در بیمارستان ایرانشهر از یک برنامه غذایی سالم و مفید استفاده کنید.
– در صورتی که با کاهش (هیپوگلیسمی) و یا افزایش (هایپرگلیسمی) همراه هستید، نیاز است تا گلوکز خون خود را بیشتر مورد اندازه گیری قرار دهید.
– برای مهار هیپرگلیسمی نیاز است تا از انسولین استفاده کنید. دقت داشته باشید که استفاده از یک برنامه و یا مکمل های انسولین که تاثیر موقتی دارند، می تواند به مهار hyperglycemia کمک بسیار کند.
مکمل انسولین به عنوان یک دوز مازاد از Insulin به شمار می آید که به منظور اثر به هنگام ترمیم میزان هیپوگلیسمی توصیه می شود. چنانچه با افزایش گلوکز خون همراه هستید، بهتر است در این رابطه برای مصرف مکمل انسولین با متخصصین بیمارستان ایرانشهر مشورت کنید.
معالجه اضطراری به منظور گلوکز خون شدید
چنانچه با نشانه های Diabetic Ketoacidosis و یا Hyperglycemic Hyperosmolar همراه هستید، شاید در بیمارستان بستری شوید و یا حتی در اتاق اورژانس معالجه شما انجام شود.
معالجه های اضطراری می تواند گلوکز خون شما در محدوده هدف را حفظ کند و یا از حد طبیعی آن تقلیل دهد. معمولا معالجه های فوق عبارتند از:
جایگزینی مایعات بدن
دریافت مایعات مورد نیاز بدن انجام می شود اما به شکل وریدی و یا خوراکی تا هنگامی که دهیدراتاسیون بدن شما کاملاً رفع شود. مایعات فوق جایگزین مناسبی برای افرادی است که به روش دفع، ادرار بسیاری را از دست می دهند.
جایگزینی الکترولیت
در واقع املاح معدنی موجود در خون را Electrolyte می گویند که به منظور این که سلول های موجود در بدن به شکل صحیح کار کنند، نیاز است.
عدم انسولین به میزان کافی می تواند بر مقدار الکترولیت های متعدد در بدن تاثیر گذاشته و سبب تقلیل آن ها شود. گفتنی است که دریافت الکترولیت ها از مسیر رگ ها انجام می شود تا سلول های عصبی، ماهیچه ها و یا قلب به شکل طبیعی کار کنند.
معالجه با انسولین
فرایند تزریق انسولین در بدن به گونه ای است که باعث توقف کتون موجود در خون می شود. به همراه الکترولیت ها و مایعات، شما می توانید مراحل انسولین درمانی را برای کنترل میزان گلوکز خون بالا انجام دهید که معمولا این پروسه به شکل وریدی انجام می شود.
در انتها بایستی خاطر نشان شویم در صورتی که پزشکان بیمارستان ایرانشهر مشکوک به عفونت باکتریایی در فرد شوند، شاید برای معالجه سریع تر، آنتی بیوتیک تجویز گردد. چنانچه در پی آن حملات قلبی در شخص ایجاد شود، احتمال دارد ارزیابی های لازم توسط دکترتان روی قلب انجام شود.
لطفا پس از مطالعه این مقاله، از پست بهترین بیمارستان روده تهران دیدن کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم به مهمترین عواملی که سبب افزایش گلوکز خون می شود، اشاره کنیم. عدم رعایت از یک برنامه رژیم غذایی سالم و مفید و بی تحرکی می تواند در بالا رفتن قند خون موثر باشد.
اگر شخص مبتلا به دیابت به مراقبت های درمانی و دستورالعمل های پزشکی پایبند نباشد، ممکن است در پی عوارض قند خون بالای 200 با قطع عضو و یا ریسک به کما رفتن مواجه شود.
در پایان توصیه می کنیم صفحه بهترین متخصص آنژیوگرافی در تهران را نیز مطالعه نمایید.
سوالات متداول
چند نوع دیابت وجود دارد؟
- دیابت نوع یک
- دیابت نوع دوم
- دیابت حاملگی
عوارض طولانی مدت دیابت در بدن چیست؟
- فشار خون بالا
- چربی خون بالا
- نارسایی کلیوی
- اختلالات قلبی عروقی
- مشکلات چشمی
- زخمهای پوستی و زخم پا
- سکته مغزی
- بیماریهای اعصاب
- لثه و دهان