لوگو بیمارستان ایرانشهر

AR

ENG

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

Table of Contents

در این مقاله موضوع مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب را مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهیم داد. ما را دنبال نمایید.

فنر گذاشتن قلب یکی از اقدامات درمانی برای از بین بردن مشکلات قلبی عروقی می باشد. امروزه این روش درمانی جایگزین بای پس رگ شده است و از مزایای زیادی برخوردار می باشد.

نکته بسیار مهم در مورد این روش درمانی، مراقبت های بعد از آن می باشد. بعد از جایگذاری فنر در عروق قلبی، بیمار باید سبک زندگی خود را تغییر دهد تا سلامت قلب حفظ شود.

لطفا از پست طول عمر فنر قلب دیدن کنید.

ویدئو مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

بیمارستان ایرانشهر یکی از بهترین مراکز درمانی در این زمینه می باشد.

این بیمارستان با دارا بودن بهترین متخصص قلب در تهران آماده ارائه خدمات با کیفیت در این زمینه به شما بیماران عزیز است.

متخصصان حاضر در بیمارستان ایرانشهر، در خصوص مراقبت های بعد از فنر گذاشتن، نکات و توصیه هایی را ارائه داده اند که در این نوشتار به آن ها اشاره خواهیم داشت. با ما باشید.

اینفوگرافیک مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

اینفوگرافیک مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب
اینفوگرافیک مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

البته بهتر است قبل از هر چیز اطمینان یابید که از بهترین نوع استنت قلب استفاده نموده اید.

همچنین اگر از بابت هزینه های این امر نگران هستید حتما دو صفحه هزینه آنژیوگرافی قلب سال 1401 و هزینه آنژیوگرافی با بیمه سلامت را به صورت کامل و دقیق مطالعه کنید.

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب چیست؟

رژیم غذایی پس از استنت گذاری قلب:

رژیم غذایی سالم شامل میوه، سبزی، غلات، مغزها و آجیل است. مواد مغذی مورد نیاز بدن از قبیل ویتامین ها، مواد معدنی، فیبرهای لبنی و آنتی اکسیدان ها را تأمین می‌کند.

مصرف دارو پس از فنر گذاشتن قلب:

  •  داروهای ضد پلاکت
  •  داروهای کاهش دهنده کلسترول
  •  داروهای فشار خون
  • مصرف آسپرین بعد از استنت گذاری
  • مصرف پلاویکس بعد از استنت

مراقبت بعد از فنر زدن قلب: 

  • کنترل فشار خون بالا
  • کنترل کلسترول بالا
  • کنترل قند خون و دیابت
  • کاهش اضافه وزن
  • عدم مصرف دخانیات
  • انجام فعالیت ورزشی مانند پیاده روی

جهت کسب اطلاعات بیشتر روی بخش مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب کلیک نمایید. 

لطفا جهت ارتباط با بیمارستان ایرانشهر، از طریق شماره تماس 71960-021 در ارتباط باشید.

عناوین مقاله:

فنر گذاشتن قلب چیست؟

مراحل فنر گذاشتن قلب

مواد تشکیل دهنده فنر چیست؟

کاربرد فنر گذاشتن قلب چیست؟

فواید جایگذاری فنر در قلب

انواع فنر عروق کرونر

بهترین نوع فنر برای قلب کدام است؟

خطرات فنر گذاشتن قلب چیست؟

مراقبت های قبل از فنر گذاشتن قلب

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

تغییر سبک زندگی برای حفظ سلامت استنت و قلب

مراقبت از محل ورود کاتتر

رژیم غذایی بعد از فنر گذاشتن قلب

مواد غذایی غیر مجاز بعد از فنر گذاشتن قلب

در صورت بروز چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

سخن پایانی

 

فنر گذاشتن قلب چیست؟

فنر گذاشتن قلب چیست؟
فنر گذاشتن قلب چیست؟

فنر گذاشتن قلب در واقع یک اصطلاح پزشکی برای باز کردن عروق کرونری می باشد. در این روش درمانی، با استفاده از وسیله ای به نام استنت، فنر گذاری قلب انجام می گیرد.

فنر گذاشتن قلب به نام عمل آنژیوپلاستی معروف است که در آن مشکل رگ های مسدود شده بر طرف می شود.

در گذشته، باز کردن عروق و رگ ها با استفاده از عمل بای پس و بالن انجام می شد. اما امروزه از روش نوین و کم خطری به نام استنت گذاری یا فنر گذاشتن قلب استفاده می شود.

پیشنهاد می کنیم از پست طول عمر استنت قلب دیدن کنید.

فنر قلب یا استنت یک لوله توری نازک است

فنر قلب یا استنت یک لوله توری نازکی است که با استفاده از دستگاه های مخصوص پزشکی وارد رگ مورد نظر شده و در آن جایگذاری می شود.

این فنر، انسداد رگ را از بین می برد. رگ ها در اثر کلسترول بالا یا چربی زیاد بدن، دچار انسداد می شوند و همین انسداد سبب ایجاد مشکلات مختلف قلبی می شود. فنر یا استنت، این انسداد را از بین می برد و از انقباض و چسبندگی دیواره رگ ها جلوگیری می کند.

امروزه فنرهای مختلفی تولید شده اند که هر یک مزایا و ویژگی های خاصی دارند

امروزه فنرهای مختلفی تولید شده اند که هر یک مزایا و ویژگی های خاصی دارند. این فنرها قبل از ورود به رگ ها بسیار کوچک هستند. اما با جایگذاری در رگ ها حجم آن ها افزایش می یابد و دیواره رگ را احاطه می کنند.

یکی از مزایای جایگذاری این فنرها این است که علاوه بر از بین بردن انسداد، جلوی انسداد مجدد رگ ها را نیز می گیرند.

این فنرها علاوه بر رفع گرفتگی عروق کرونر، سبب رفع گرفتگی عروق گردنی، عروق اندام ها، مری، میزنای و سایر مجاری بدن در نقاط مختلف خواهند شد.

یکی از معتبرترین مراکز درمانی برای فنر گذاشتن قلب، بیمارستان ایرانشهر می باشد. شما می توانید با مراجعه به متخصصان مجرب بیمارستان ایرانشهر، بهترین مشاوره ها را دریافت نمایید.

مراحل فنر گذاشتن قلب

مراحل فنر گذاشتن قلب
مراحل فنر گذاشتن قلب

متخصصین بیمارستان ایرانشهر معتقدند که پزشک برای جایگذاری فنر، باید مراحل زیر را انجام دهد:

مرحله اول: تشخیص از طریق آنژیوگرافی

پزشک در ابتدا با استفاده از روش آنژیوگرافی، انسداد عروق و محل انسداد را بررسی می کند. در تصاویر آنژیوپلاستی، محل دقیق انسداد و میزان آن مشخص می شود.

در این روش تشخیصی، پزشک با استفاده از یک کاتتر، ماده حاجب را به داخل رگ ها انتقال می دهد. کاتتر یک لوله نازک است که به دست یا کشاله ران متصل می شود.

سپس با استفاده از دستگاه های مخصوص عکسبرداری، مسیر پخش شدن ماده حاجب را بررسی می کند. در مکان هایی که انسداد رخ داده است، ماده حاجب تجمع می یابد.

در این صورت پزشک، محل دقیق انسداد را مشخص می کند. سپس پزشک، روش درمانی متناسب با میزان و مکان انسداد را در نظر می گیرد.

برای رفع انسداد از درمان دارویی، جراحی یا فنر گذاشتن قلب استفاده می شود. ممکن است روند تشخیص و درمان انسداد عروق بنا به صلاحدید پزشک به صورت همزمان انجام شود.

 

مرحله دوم: باز کردن انسداد

زمانی که درمان دارویی پاسخگوی انسداد عروق نباشد، پزشک از روش جایگذاری فنر در قلب استفاده می کند. این روش درمانی درصد موفقیت بالایی دارد و عمل چندان سختی نیست.

جایگذاری فنر از همان روش آنژیوگرافی انجام می گیرد. به این روش که یک کاتتر در بدن جایگذاری می شود. سپس پزشک سیم نازکی را از طریق کاتتر وارد بدن می کند. برای هدایت سیم نازک به محل دقیق انسداد، از اشعه ایکس استفاده می گردد.

سر سیم یک بالن متصل است. بعد از این که بالن در محل انسداد قرار گرفت، پزشک بالن را از طریق سیم پر از هوا می کند. در این صورت موادی که سبب انسداد رگ شده اند، کنار زده می شوند و شریان رگ آزاد می شود.

مرحله سوم: جایگذاری فنر

در مرحله بعد، پزشک فنر و یک بالن دیگر را با استفاده از همان سیم به محل انسداد انتقال می دهد. همانند مرحله قبلی، بالن باد می شود تا فنر بزرگ شده و در رگ جایگذاری گردد.

فنر به دیواره رگ می چسبد و از انسداد مجدد رگ پیشگیری می کند. در زمان جایگذاری فنر، بیمار ممکن است دردی را احساس کند.

این درد به دلیل کشیده شدن شریان در اثر بزرگ شدن بالن می باشد. بعد از خارج سازی بالن از رگ، درد نیز از بین می رود.

مرحله چهارم: عکسبرداری

بعد از این که فنر در محل مورد نظر مستقر شد، پزشک از طریق اشعه ایکس، محل دقیق استنت و محکم بودن آن را بررسی می کند. علاوه بر این، وضعیت گردش خون را نیز در رگ ارزیابی می نماید.

در صورتی که هیچ گونه مشکلی ملاحظه نشد، کاتتر و سیم هدایت از بدن خارج می شود. بعد از آن بیمار باید در مورد مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب، اطلاعاتی کسب کند تا جلوی بروز هر گونه مشکلی را بگیرد.

مواد تشکیل دهنده فنر چیست؟

فنرهای قلب از فلزاتی تشکیل می شوند که بیشترین سازگاری را با بدن داشته باشند. برای ساخت این فنرها از فلزاتی نظیر فولاد، آلیاژ پلاتین و کروم یا آلیاژ کوبالت و کروم استفاده می شود.

برای پوشاندن قطعه از پلیمر استفاده می شود که در نهایت یک لایه دارویی نیز به فنر می زنند. این دارو به منظور جلوگیری از بروز زخم در بین سوراخ های فنر و ایجاد تنگی مجدد تعبیه می شود. این نوع فنر به فنر دارویی معروف است. در بخش های بعدی در مورد انواع فنرها بیشتر صحبت خواهیم کرد.

آیا فنر گذاشتن قلب درد دارد؟

برای جایگذاری فنر در قلب توسط متخصصین بیمارستان ایرانشهر، لازم است که یک کاتتر وارد بدن شود. برای وارد کردن کاتتر، پزشک از داروی بی حسی موضعی استفاده می کند.

در سطوح داخلی شریان ها، رشته های عصبی وجود ندارد. بنابراین ورود سیم، فنر و بالن به داخل رگ ها هیچ گونه دردی را به وجود نمی آورد.

تنها دردی که بیمار ممکن است آن را احساس کند، زمان باد کردن بالن می باشد. در زمان باد شدن بالن به دلیل کشیده شدن شریان، بیمار درد خفیفی را در قفسه سینه احساس می کند که بعد از خالی شدن بالن، این درد از بین می رود.

جایگذاری فنر از کدام بخش از بدن انجام می گیرد؟

برای انجام آنژیوگرافی، پزشک از یکی از دو اندام کشاله ران یا مچ دست استفاده می کند. برای جایگذاری فنر نیز پزشک باید از طریق همین اندام ها کاتتر را وارد نماید. معمولا به دلیل پایین بودن ریسک خونریزی در مچ دست، جایگذاری فنر از همین قسمت انجام می گیرد.

فنر قلب چقدر در بدن باقی می ماند؟

فنر قلب چقدر در بدن باقی می ماند؟
فنر قلب چقدر در بدن باقی می ماند؟

برای بسیاری از بیماران جای سوال است که چه زمانی برای خارج کردن فنر باید به نزد پزشک بروند؟ باید به این نکته اشاره کنیم که فنر در قلب به صورت مادام العمر باقی می ماند و امکان خارج سازی آن به هیچ وجه وجود ندارد.

مواد تشکیل دهنده فنر به گونه ای است که هیچ موقع خراب نشود. علاوه بر این، وجود فنر در رگ ها هیچ گونه عارضه و مشکلی را به وجود نمی آورد.

در نتیجه ماندگاری دائمی آن در رگ ها هیچ گونه مشکلی ندارد. در ضمن از بروز مجدد انسداد نیز جلوگیری می کند. در صورتی که انسداد عروق در مکان های دیگر مجددا اتفاق بیفتد، امکان فنر گذاری مجدد وجود دارد.

در صورتی که فرد به مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب توجه داشته باشد و سبک زندگی سالمی را پیش بگیرد، از بروز مجدد انسداد عروق جلوگیری می کند.

کاربرد فنر گذاشتن قلب چیست؟

کاربرد فنر گذاشتن قلب چیست؟
کاربرد فنر گذاشتن قلب چیست؟

در اثر انسداد عروق، مشکلات زیادی برای بدن و گردش خون به وجود می آید. دردهای شدید قفسه سینه و ضربان نامنظم قلب از جمله عوارض انسداد عروق می باشد. در شرایطی که خون کافی به قلب نرسد، اکسیژن قلب کاهش می یابد و قلب ضعیف می شود.

در این شرایط، فرد توان انجام فعالیت روزانه خود را از دست می دهد. از جمله علائم ضعیف شدن قلب می توان به تنگی نفس، تپش قلب، خستگی و درد زیاد قفسه سینه اشاره داشت.

بزرگ ترین عارضه انسداد عروق، سکته قلبی و مغزی می باشد. در صورتی که انسداد عروق درمان نشود، اکسیژن کافی به قلب نمی رسد و در نهایت مرگ قلب اتفاق می افتد.

پزشک در مرحله بعد از تشخیص انسداد، دارو درمانی را آغاز می کند. در صورتی که دارو پاسخگوی انسداد عروق نبود، فنرگذاری قلب انجام می گیرد. در صورتی که درمان انسداد به موقع انجام نگیرد شاهد انسداد کامل عروق و مشکلات خطرناک بعد از آن خواهیم بود.

علاوه بر رفع انسداد عروق، فنر گذاری برای موارد زیر نیز کاربرد دارد:

  • رفع انسداد مجاری صفراوی
  • رفع انسداد ناژک ها (مجاری کوچک هوایی در ریه ها)
  • رفع انسداد میزنای

فواید جایگذاری فنر در قلب

فواید جایگذاری فنر در قلب
فواید جایگذاری فنر در قلب

بزرگ ترین مزیت این روش درمانی، بهبود جریان خون و جلوگیری از آسیب دیدگی قلب می باشد. در نهایت جایگذاری فنر در قلب از مرگ زودرس پیشگیری می کند و کیفیت زندگی افراد را افزایش می دهد.

با استنت گذاری، افراد دوباره توان کافی برای انجام فعالیت های روزانه خود را به دست می آورند. این روش درمانی، نیاز بیماران به روش درمانی بای پس قلب را از بین می برد. در روش بای پس قلب، پزشک مسیر شریان خون را تغییر می داد.

به این گونه که مسیر شریان را با استفاده از یک رگ مصنوعی از بالا یا پایین انسداد عوض می کرد. این روش با ریسک های زیادی همراه بود و عوارض زیادی را به وجود می آورد.

روش فنر گذاری قلب مزایای بیشتری نسبت به بای پس قلب دارد. دوره نقاهت جایگذاری فنر در قلب بسیار کوتاه است و احتمال موفقیت عمل نیز 90 درصد می باشد.

علاوه بر این، امکان برگشت انسداد تقریبا صفر است. البته موفقیت عمل بستگی به مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب نیز دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر، به بیمارستان ایرانشهر مراجعه نمایید.

انواع فنر عروق کرونر

انواع فنر عروق کرونر
انواع فنر عروق کرونر

برای جایگذاری فنر در قلب، چند نوع فنر وجود دارد که آن ها را استنت قلبی یا استنت های کرونری یا فنر قلب می نامند.

معمولا تمام انواع فنرها بافتی شبکه ای شکل با جنس فلز دارند. امروزه 5 نوع استنت برای جایگذاری فنر در قلب وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم داشت:

استنت درمان دو گانه (DTS)

این نوع استنت، جدیدترین استنت موجود در بازار پزشکی می باشد که کاربرد زیادی دارد. این نوع استنت برای پیشگیری از بروز مجدد انسداد بسیار مفید عمل می کنند و نیاز به عمل مجدد را از بین می برد.

علاوه بر این، فرایند بهبود وضعیت عروق را تسریع می بخشد. استنت های درمان دوگانه دارای لایه ای دارویی می باشند و از فناوری درمان فعال برخوردار هستند.

این نوع استنت با داشتن پوششی خاص، از ایجاد لخته های خونی و التهاب در عروق جلوگیری می کند. علاوه بر این، داروی آزاد شده از سطح اصلی استنت از بروز مجدد انسداد پیشگیری می کند.

در صورتی که پزشک این استنت را استفاده کند، احتمال ایجاد التهاب و ورم تقریبا صفر خواهد بود. برای ساخت این استنت، از فناوری پلیمر قابل جذب زیستی استفاده می شود که با گذشت زمان، در بدن جذب می گردد. لایه بیرونی استنت همچنین دارای آنتی بادی می باشد تا سلامت عروق را حفظ کند.

بست عروقی قابل جذب (Bioresorbable Vascular Scaffold)

این نوع استنت ها نیز دارای مقادیر زیادی دارو هستند که روی بستر قابل جذبی وارد شریان می شوند که با گذشت زمان توسط بدن جذب می شود.

داروی موجود در این استنت که در پلیمر قابل جذبی وجود دارد نیز از بروز مجدد انسداد پیشگیری می کند. استنت بست عروقی بر خلاف استنت دو گانه، عنصر فعالی در درون خود ندارد و مواد آن به مرور زمان جذب بدن می شوند.

استنت های مهندسی زیستی (Bio-engineered Stent)

این نوع استنت ها با لایه ای از آنتی بادی پوشانده می شوند. استنت مهندسی زیستی دارای هیچ گونه دارویی نمی باشد و از موادی پلیمری برای ساخت آن استفاده نشده است.

در نتیجه دارای تفاوت های زیادی با استنت دوگانه و دارویی می باشد. مزیت این نوع استنت، تسریع در بهبود وضعیت شریان و درمان سریع عروق کرونری می باشد. آنتی بادی که روی لایه بیرونی این استنت وجود دارد، سلول های پیش ساز اندوتلیال را جذب خود می کند.

این سلول ها کمک می کنند تا سرعت ایجاد سلول های لایه درون رگی افزایش یابد. سلول های پیش ساز اندوتلیال از مغز استخوان دریافت می شود.

در نتیجه این فرایند، سطح بیرونی استنت به سرعت پوشش داده می شود و از ایجاد لخته خونی در اثر وجود استنت، پیشگیری می شود.

استنت دارویی (Drug Eluting Stent)

استنت های دارویی حاوی مقادیر زیادی دارو در سطح بیرونی خود می باشند. وجود این دارو برای شریان ها بسیار مفید است. اصلی ترین هدف استفاده از استنت دارویی، جلوگیری از بروز زخم در مسیر عروق می باشد.

از دیگر مزایای استنت دارویی می توان به جلوگیری از انسداد مجدد و حفظ جریان خون در رگ ها اشاره داشت. عیب این نوع استنت نیز ایجاد لخته های خونی در عروق می باشد.

بهبودی با استفاده از استنت های دارویی کمی طولانی تر از انواع دیگر استنت ها می باشد. از این رو مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب در رابطه با استنت دارویی اهمیت بیشتری پیدا می کند. توجه و عمل به مراقبت ها برای پیشگیری از بروز لخته های خونی بسیار کمک می کند.

برای افرادی که از استنت دارویی استفاده می شود، داروهای خاصی تجویز می گردد که استفاده به موقع داروها و تمام کردن دوره درمان بسیار ضروری است.

پیشنهاد می کنیم از پست بهترین متخصص استنت گذاری دیدن کنید.

استنت های تمام فلزی (Bare Metal Stent)

این نوع استنت ها، استنت های ساده ای هستند که فاقد هر گونه پوشش خاصی می باشند. جنس استنت، تمام فلزی و از استیل ضد زنگ می باشد.

تنها کاربرد استنت های تمام فلزی جلوگیری از مسدود شدن عروق می باشد. بعد از جایگذاری استنت تمام فلزی، بافت اطراف آن شروع به رشد کرده و استنت را تثبیت می کنند.

اما این بافت ها گاهی بیش از حد رشد می کنند و سبب انسداد مجدد شریان خون می شوند. از این رو پزشک ترجیح می دهد تا از استنت هایی با کیفیت بهتر استفاده کند.

لازم به ذکر است که جایگذاری انواع استنت های ذکرشده، در بیمارستان ایرانشهر قابل انجام است. کافیست به متخصصان بیمارستان ایرانشهر مراجعه نمایید تا با توجه به شرایط شما، مناسب ترین استنت در بیمارستان ایرانشهر برای شما استفاده شود.

بهترین نوع فنر برای قلب کدام است؟

بهترین نوع فنر برای قلب کدام است؟
بهترین نوع فنر برای قلب کدام است؟

در بخش قبلی به معرفی انواع استنت ها پرداختیم. با مطالعه جزئیات هر یک از استنت ها، متوجه خواهید شد که استنت های دارویی از مزایای بیشتری برخوردار هستند.

استنت های دارویی با داشتن لایه پلیمری و آزاد سازی دارو در شریان خون، احتمال بروز انسداد مجدد را کاهش می دهند. استنت های دارویی، ایمنی بیشتری نسبت به استنت های فلزی دارند.

علاوه بر این احتمال انسداد مجدد عروق با این نوع استنت ها تقریبا صفر است. با این حال استنت های فلزی نیاز به مراقبت های کمتری دارند.

در صورتی که پزشک برای بیمار از استنت دارویی استفاده کند، لازم است که بیمار بعد از جایگذاری استنت، داروهای رقیق کننده خون مصرف نماید تا از ایجاد لخته های خونی جلوگیری شود.

انتخاب نوع استنت برای شما به عهده پزشک است. پزشک با در نظر گرفتن شرایط بدنی شما، بهترین نوع استنت را که سازگاری زیادی با بدن شما داشته باشد را انتخاب می کند.

به طور مثال افرادی که مشکلات خونریزی داشته یا نیاز به عمل های جراحی متعدد در بازه زمانی یک ساله دارند، نباید از استنت های دارویی استفاده کنند.

خطرات فنر گذاشتن قلب چیست؟

خطرات فنر گذاشتن قلب چیست؟
خطرات فنر گذاشتن قلب چیست؟

عمل آنژیوپلاستی همانند دیگر روش های درمانی دارای عوارض و خطراتی می باشد. در صورتی که بیمار به مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب توجه زیادی داشته باشد، تا حدود زیادی جلوی بروز خطرات گرفته می شود.

لازم است که بیمار با خطرات بعد از فنر گذاری قلب آشنا شود تا در صورت بروز هر گونه مشکلی، بتواند اقدامات لازم را انجام دهد.

از جمله خطرات فنر گذاری قلب می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • واکنش آلرژیک بدن به ماده حاجب
  • مشکلات تنفسی در اثر بیهوشی
  • خونریزی
  • لخته شدن خون در محل فنر
  • بروز حمله قلبی
  • عفونت رگ ها و محل ورود کاتتر
  • انسداد مجدد عروق
  • سکته مغزی و تشنج (عوارض نادر)
  • سنگ کلیه در مورد استنت گذاری در کورتون

حساسیت به ید در استنت گذاری

واکنش های آلرژیک در حین جایگذاری فنر در قلب زمانی رخ می دهد که بدن به ید حساسیت داشته باشد. ماده حاجبی که برای پیدا کردن محل دقیق انسداد استفاده می شود، دارای مقدار زیادی ید می باشد.

در صورتی که بیمار و پزشک در مورد آلرژیک بدن بیمار نسبت به ید بی اطلاع باشند، واکنش های آلرژیک بروز پیدا خواهند کرد.

در این شرایط، پزشک برای پیدا کردن محل دقیق انسداد از دیگر روش های تصویربرداری استفاده می کند. برای جایگذاری فنر در قلب، لازم است که محل دقیق انسداد مشخص شود.

مراقبت های قبل از فنر گذاشتن قلب

مراقبت های قبل از فنر گذاشتن قلب
مراقبت های قبل از فنر گذاشتن قلب

لازم است قبل از انجام آنژیوپلاستی در بیمارستان ایرانشهر، بیمار به نکات و توصیه هایی توجه داشته باشد. از مهم ترین اقدامات قبل از جایگذاری فنر قلب می توان به انجام آزمایش خون، الکتروکاردیوگرام و عکسبرداری از قفسه سینه اشاره داشت.

در صورتی که داروی خاصی مصرف می کنید، حتما باید به پزشک اطلاع دهید. برای جایگذاری فنر در قلب لازم است تا خون رقیق باشد.

از این رو پزشک قبل از انجام عمل، داروی آسپرین و دیگر داروهای رقیق کننده خون را تجویز می کند که لازم است تا شما چند روز قبل از انجام عمل، مصرف آن ها را شروع کنید.

برای انجام این نوع عمل، باید یک روز قبل در بیمارستان ایرانشهر حاضر شوید تا کادر درمانی، اقدامات لازم را برای انجام عمل روی شما انجام دهند. از شب قبل از عمل باید از مصرف هر گونه مواد غذایی و نوشیدنی خودداری کنید.

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب
مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب

مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب برای پیشگیری از بروز عوارض مختلف بسیار مهم است. فنر گذاشتن در عروق منتهی به قلب، عملی بسیار مهم است و با حیات بیمار سر و کار دارد. بنابراین به هیچ عنوان نباید عمل به مراقبت ها را پشت گوش بیندازید.

زیرا هر گونه سهل انگاری سبب آسیب دیدگی به قلب و در نهایت بروز حمله قلبی می شود. بعد از آنژیوپلاستی، لازم است که شما به مدت یک شب در بیمارستان بستری باشید تا علائم حیاتی شما به صورت مکرر بررسی شود. در صورتی که حال عمومی شما مساعد بود، روز بعد، از بیمارستان مرخص خواهید شد.

از جمله مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مراقبت از محل زخم کاتتر
  • استراحت مطلق به مدت 2 الی 3 روز بعد از عمل
  • مصرف به موقع داروهای تجویز شده
  • مصرف زیاد آب برای خروج ماده حاجب از بدن
  • پرهیز از انجام فعالیت های سنگین تا 1 هفته بعد از عمل
  • پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین تا 1 هفته بعد از عمل
  • شروع ورزش های سبک

تغییر سبک زندگی برای حفظ سلامت استنت و قلب

تغییر سبک زندگی برای حفظ سلامت استنت و قلب
تغییر سبک زندگی برای حفظ سلامت استنت و قلب

از دیگر مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب، می توان به تغییر سبک زندگی اشاره کرد. شما بعد از استنت گذاری عروق باید در راستای حفظ سلامت قلب و عروق خود تلاش بیشتری بکنید.

قلب یکی از اندام های مهم در بدن است که در صورت عدم توجه به سلامت آن، عواقب جبران ناپذیری به وجود می آید. بعد از سپری کردن دوره نقاهت، اقدامات ضروری و لازم برای حفظ سلامت قلب را آغاز کنید.

در این بخش به برخی از تغییرات مفید سبک زندگی برای جلوگیری از بروز انسداد مجدد عروق و حفظ سلامت قلب اشاره خواهیم داشت.

پیروی از رژیم غذایی سالم

از امروز مصرف غذاهای ناسالم را کنار بگذارید. غذاهای پر چرب و پر نمک قاتل اصلی قلب می باشند. به خصوص افرادی که عمل آنژیوپلاستی انجام داده اند، باید به تغذیه خود اهمیت بیشتری بدهند.

توصیه می شود که برای جلوگیری از بروز عوارض مختلف، به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا متناسب با بیماری شما یک برنامه غذایی سالم طراحی کند.

مصرف چربی های ترانس، چربی های اشباع شده و سدیم بعد از جایگذاری فنر قلب برای شما بسیار مضر است. برنامه رژیم غذایی شما باید سرشار از مواد مغذی نظیر آهن و ویتامین های ضروری بدن باشد.

داشتن فعالیت های فیزیکی

داشتن تحرک برای مقابله با مشکلات مختلف قلبی نظیر حمله قلبی بسیار ضروری است. افرادی که تحرک کمی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به انسداد عروق قرار دارند.

بعد از استنت گذاری باید فعالیت های بدنی مخصوصی را که پزشک توصیه می کند، آغاز کنید و به تدریج فعالیت های خود را افزایش دهید. با ورزش های سبکی نظیر پیاده روی و بالا رفتن از پله ها شروع کنید.

به تدریج حرکت های کششی را به فعالیت های روزانه خود اضافه کنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که تا 6 هفته بعد از استنت گذاری، از انجام ورزش های سنگین خودداری کنید.

کنترل وزن

یکی از دلایل انسداد عروق کرونری، افزایش وزن و چاقی می باشد. در صورتی که افزایش وزن دارید، بعد از استنت گذاری حتما برای کاهش وزن خود اقداماتی انجام دهید تا علاوه بر حفظ سلامت قلب، از بروز مجدد انسداد عروق جلوگیری شود. مشکلات و حمله های قلبی در افراد چاق بیشتر دیده می شود.

در صورتی هم که وزن متعادلی دارید، سعی کنید با دریافت به اندازه کالری، از افزایش وزن خود جلوگیری نمایید.

انجام فعالیت های ورزشی در کنار داشتن رژیم غذایی سالم، به کاهش وزن و حفظ تعادل وزن بسیار کمک می کند. برای حفظ تعادل وزن، مصرف سبزیجات و میوه ها را افزایش دهید.

کاهش استرس

استرس به صورت مستقیم روی قلب و عروق تاثیر منفی می گذارد. افزایش استرس در بدن فشار خون را افزایش می دهد که در نتیجه به دیواره رگ ها آسیب جدی وارد می گردد. در این شرایط به فنر جایگذاری شده در عروق نیز آسیب وارد می شود.

از این رو اگر استرس زیادی را تجربه می کنید، حتما از روش های حفظ آرامش استفاده کنید. نوشیدن یک لیوان دمنوش به مدیریت استرس، بسیار کمک می کند. ورزش هایی نظیر یوگا و مدیتیشن نیز در کاهش استرس موثر می باشند.

ترک مصرف سیگار

افرادی که مشکلات مختلف قلبی دارند و به تازگی در بیمارستان ایرانشهر آنژیوپلاستی انجام داده اند، باید فورا اقدام به ترک مصرف سیگار نمایند.

دود ناشی از مصرف سیگار، سبب تجمع چربی در دیواره های رگ ها می شود. در این شرایط ،ایجاد انسدادهای جدید امری طبیعی خواهد بود. به صورت کلی افرادی که در معرض دود ناشی از مصرف سیگار قرار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی هستند.

مصرف داروهای تجویزی

یکی از نکاتی که در مورد مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید، مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک می باشد.

در صورتی که مصرف قرص های خود را فراموش می کنید، موبایل خود را در حالت آلارم قرار دهید. مصرف داروها برای جلوگیری از بروز لخته خونی بسیار ضروری است.

بعد از فنر گذاری قلب، احتمال ایجاد لخته های خونی بسیار زیاد است. با ایجاد لخته های خونی احتمال بروز حمله قلبی و در نهایت مرگ وجود دارد.

پزشک علاوه بر داروهای رقیق کننده خون، حل کننده لخته های خونی و داروهای گشاد کننده رگ های خونی، برای شما مسکن نیز تجویز می کند تا در صورت احساس درد، آن ها را مصرف کنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ وجه دارویی را خودسرانه مصرف نکنید.

شما در حال مطالعه مقاله مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب هستید.

ترک مصرف نوشیدنی های الکلی

افرادی که برای رفع انسداد عروق عمل آنژیوپلاستی انجام داده اند، باید مصرف الکل را کنار بگذارند. مصرف الکل فشار خون را به شدت افزایش می دهد که در نتیجه آن، احتمال بروز سکته قلبی و مغزی افزایش می یابد.

چکاپ منظم قلب

بعد از فنر گذاشتن قلب، حتما به صورت مکرر به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت قلب شما مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. پزشک برای اطمینان از حفظ سلامت قلب، آزمایش هایی نظیر قند خون، چربی، نوار قلب و اکوی قلب را درخواست می دهد.

در صورت وجود هر گونه مشکلی، متخصصین بیمارستان ایرانشهر، اقدامات لازم برای پیشگیری از بیماری و آسیب دیدگی قلب را انجام می دهند. چکاپ قلب باید در دوره های زمانی مشخص تکرار شود.

بازگشت به کار بعد از فنر گذاشتن قلب

بازگشت به کار بعد از فنر گذاشتن قلب
بازگشت به کار بعد از فنر گذاشتن قلب

یکی از دغدغه های افراد بعد از فنر گذاشتن قلب، زمان بازگشت به کار می باشد و در این خصوص سوالات زیادی از پزشک پرسیده می شود. زمان برگشت به کار بعد از استنت گذاری قلب بستگی به نوع شغل شما دارد.

در صورتی که فعالیت های سنگین و فیزیکی در شغل خود دارید، لازم است که مدت زمان استراحت را طولانی تر کنید. در خصوص زمان برگشت به کار نیز با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است وضعیت جسمانی شما به گونه ای باشد که نیاز به استراحت بیشتری داشته باشید.

مراقبت از محل ورود کاتتر

یکی از مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب که از اهمیت زیادی برخوردار است، مراقبت از زخم محل ورود کاتتر می باشد. در صورتی که از این زخم به خوبی مراقبت نشود، احتمال بروز خونریزی و عفونت وجود دارد.

همان طور که در بخش های قبلی بیان شد، آنژیوپلاستی از طریق مچ دست یا کشاله ران انجام می گیرد.

مراقبت های زخم محل ورود کاتتر شامل موارد زیر می باشد:

  • روز بعد از فنرگذاری قلب می توانید پانسمان زخم را بردارید. برای این کار بهتر است چسب باند را با استفاده از آب مرطوب کنید تا به راحتی از پوست جدا شود.
  • بعد از برداشتن پانسمان، اطراف زخم را با استفاده از یک دستمال استریل شده تمیز کنید.
  • سپس محل زخم را با استفاده از یک پانسمان و چسب کوچک تر بپوشانید.
  • محل زخم کاتتر ممکن است کبود و متورم شود که بعد از گذشت چند روز، به مرور بهبود می یابد. از استعمال هر گونه پماد و کرم برای رفع کبودی خودداری کنید.
  • بعد از دوش گرفتن، محل زخم را با استفاده از یک دستمال استریل شده خشک کنید.
  • تا زمان بهبودی زخم، بهتر است یک لباس گشاد به تن کنید.
  • تا یک هفته بعد از انجام عمل، از رفتن به استخر و وان آب خودداری نمایید.

مراقبت های زخم کشاله ران

  • از زور زدن هنگام دفع مدفوع تا 3 الی 4 روز بعد از عمل خودداری نمایید تا جلوی خونریزی گرفته شود.
  • بلند کردن و هل دادن اجسام سنگین تا 1 هفته بعد از عمل، سبب خونریزی می شود.
  • از انجام فعالیت های سنگین ورزشی تا 1 هفته بعد از عمل خودداری کنید.
  • در زمان پایین آمدن و بالارفتن از پله ها، مراقب زخم پا باشید و به آرامی حرکت کنید.

مراقبت های زخم دست

  • از بلند کردن اجسام بیشتر از 1 کیلوگرم تا چند روز بعد از عمل خودداری کنید.
  • از انجام ورزش های سنگین تا 3 روز بعد از عمل خودداری نمایید.
  • از انجام فعالیت هایی که نیاز به هر دو دست است، خودداری کنید.

رژیم غذایی بعد از فنر گذاشتن قلب

رژیم غذایی بعد از فنر گذاشتن قلب
رژیم غذایی بعد از فنر گذاشتن قلب

در مورد اهمیت رژیم غذایی بعد از فنر گذاشتن قلب، در بخش های قبلی صحبت کردیم. توجه به تغذیه از مهم ترین مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب می باشد.

با مصرف غذاهای سالم جلوی بروز مجدد انسداد و آسیب دیدگی به فنر را خواهید گرفت.

رژیم غذایی افرادی که عمل آنژیوپلاستی انجام داده اند، شامل موارد زیر می باشد:

  • گوشت قرمز (جایگزین گوشت قرمز، تخم مرغ، حبوبات و آجیل می باشد.)
  • مصرف انواع ماهی (هر دو هفته یک وعده مصرف ماهی آزاد یا ساردین)
  • مصرف نان سبوس دار
  • لبنیات کم چرب
  • چربی های سالم نظیر روغن دانه ها
  • مصرف زیاد آب
  • مصرف میوه و سبزیجات

مواد غذایی غیر مجاز بعد از فنر گذاشتن قلب

در این بخش به بیان مواد غذایی غیر مجاز بعد از استنت گذاری اشاره خواهیم داشت. مواد غذایی که روی سلامت قلب تاثیر منفی می گذارند، به هیچ وجه نباید مصرف شوند. از جمله مواد غذایی غیر مجاز برای بیماران قلبی عروقی، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

گوشت های فراوری شده

گوشت های فراوری شده مانند انواع سوسیس و کالباس دارای مقادیر زیادی سدیم، نیترات و مواد نگهدارنده مضر می باشند که به قلب و عروق، آسیب جدی وارد می کنند.

چربی های اشباع و ترانس

موادی مانند کره، خامه، پنیر، گوشت قرمزو پوست ماکیان سرشار از چربی های اشباع شده می باشند که برای سلامت قلب و عروق مضر هستند.

علاوه بر این، مواد غذایی آماده سرشار از چربی های ترانس می باشند که کلسترول بدن را بالا می برند. یکی از دلایل بروز انسداد عروق، افزایش کلسترول بد در بدن می باشد.

دانه های فراوری و تصفیه شده

دانه های فراوری و تصفیه شده برای سلامت قلب مفید نیستند. موادی مانند برنج سفید، آرد سفید و محصولات ناشی از آن، از جمله دانه های فراوری شده می باشند. مصرف نان سبوس دار را جایگزین نان سفید کنید تا سلامت قلب حفظ شود.

شکر

مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی مقادیر زیادی شکر را محدود کنید. مصرف مقدار زیادی شکر سبب به خطر افتادن سلامت قلب می شود. علاوه بر این، خطر انسداد مجدد را افزایش می دهد.

در صورت بروز چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت بروز چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در بخش های قبلی در مورد عوارض عمل فنر گذاشتن قلب صحبت کردیم. در میان عوارض آنژیوگرافی، برخی از عوارض خطرناک می باشند

و در صورت مواجهه با آن ها باید فورا به یک مرکز درمانی همچون بیمارستان ایرانشهر مراجعه کنید و در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید. در صورت بروز علائم زیر، اقدامات لازم را انجام دهید:

  • افزایش دمای بدن
  • درد قفسه سینه
  • ضربان نامنظم قلب
  • تنگی نفس
  • خونریزی و التهاب زخم کاتتر

تنگی مجدد عروق کرونر بعد از استنت گذاری

احتمال این که عروق بعد از استنت گذاری مجددا دچار انسداد شوند، وجود دارد. احتمال بروز انسداد مجدد تا حدود زیادی بستگی به نوع استنت به کار برده نیز دارد.

با این حال مراقبت های بعد از فنر گذاشتن قلب نیز بی تاثیر نخواهند بود. در صورتی که برای رفع انسداد از استنت های دارویی استفاده شده باشد، احتمال انسداد مجدد عروق بسیار کم خواهد بود. با این حال احتمال انسداد مجدد وجود دارد.

در کنار این موارد، عوامل بالینی مانند بیماری دیابت نیز نقش موثر بر بروز مجدد انسداد دارند. فشار ناشی از باد شدن بالن نیز می تواند دلیلی بر خراب شدن استنت و بروز انسداد باشد. در این شرایط، پزشک عمل آنژیوپلاستی را مجددا تکرار می کند تا جلوی انسداد را بگیرد.

آیا انجام MRI بعد از فنر گذاشتن قلب مجاز است؟

برخی از افراد تصور می کنند که به دلیل فلزی بودن جنس استنت ها، نمی توانند MRI انجام دهند. اما واقعیت این است که امکان انجام MRI بعد از استنت گذاری وجود دارد. با این حال بهتر است که قبل از انجام این فرایند، پزشک را از استنت گذاری خود مطلع کنید.

لطفا پس از مطالعه این مقاله، از پست تفاوت بالن و فنر قلب دیدن کنید.

سخن پایانی

سخن پایانی
سخن پایانی

آنژیوگرافی یک عمل آسان است و شما به عنوان بیمار در زمان عمل، درد زیادی را متحمل نمی شوید. علاوه بر این، دوره نقاهت بعد از عمل کوتاه است و شما نیازی به استراحت طولانی مدت ندارید. مگر این که وضعیت قلب حاد باشد و پزشک، استراحت مطلق را تجویز کرده باشد.

در بیمارستان ایرانشهر انجام آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی با استفاده از پیشرفته ترین دستگاه ها و با تجربه ترین متخصصان انجام می گیرد. در این صورت بیماران دوره نقاهت کوتاه تری و عوارض بسیار کمی را تجربه می کنند.

سوالات متداول

عوارض آنژیوپلاستی چیست؟

  • نارسایی کلیه
  • آریتمی
  • خونریزی در محل ورود
  • سکته قلبی
  • عفونت در محل ورود
  • نارسایی کلیه
  • پارگی شریان

اقداماتی برای کاهش خطر ابتلا به مشکل قلبی چیست؟

  • فشار خون و کلسترول بالا
  • داشتن اضافه وزن
  • دیابت
  • افسردگی و
  • عدم تحرک
  • سیگار کشیدن و استعمال دخانیات

منابع:

https://bit.ly/3EGT3gc

https://cutt.ly/iGstsUr

Table of Contents

5 پاسخ

  1. بسیار عالی بود متأسفانه من دیر فهمیدم که بیمارستان شامل این تخصص است .وعمل فنر گذاری را در بیمارستان لاله انجام دادم .برای ادامه معالجه و زیر نظر بودن میتوانم مراجعه کنم به آن بیمارستان با تشکر حمیدخانی

  2. با سلام و احترام به استحضار میرسانم: واقعا مطالب ارایه شده بسیار سودمند و مفید است.
    این مقاله علمی نه تنها سبب ارتقاء سواد بهداشتی افراد میشود که از بروز خطر سکته نیز پیشگیری می نماید.
    از شما به دلیل انتشار چنین مطالب سودمندی تشکر و قدردانی می کنم.
    ارادتمند : سعیدی

  3. معلومات مفیدی است.
    من حدود شش روز قبل بعد از مواجه به حمله قلبی قلبم استنت گذاری شد چه مدت بعد میتوانم به کار خود برگردم؟
    البته کار مغزی است.
    تشکر

  4. با عرض سلام و تشکر از زحمات شما در ارائه این مقاله و برای من که دو استنت در قلب دارم بسیار مفید واقع شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشانی : خیابان شریعتی، نرسيده به سه راه طالقاني، خیابان جواد کارگر
تلفن : 71960-021
نمابر : 77607016-021
كد پستي : 1563793111
ايميل : [email protected]
با یک کلیک تماس بگیرید